Actie bij provinciehuis tegen stort granuliet

ARNHEM - Leden en sympathisanten van de SP in West Maas en Waal hebben woensdagmiddag actiegevoerd tijdens de vergadering van Provinciale Staten. De actievoerders willen dat de Staten zich uitspreken voor het stopzetten van het storten van granuliet in de zandwinplas Over de Maas bij Dreumel.

Het tv-programma Zembla bracht vorige week naar buiten dat de top van Rijkswaterstaat druk zou hebben uitgeoefend op lagere ambtenaren om granuliet te kwalificeren als gewone grond om daarmee het storten mogelijk te maken.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder. 

Zie ook: Gemeente geschokt na Zembla uitzending over dumpen granuliet

Wegenbouw in het gedrang

Granuliet komt vrij bij het breken van graniet. Dat graniet is weer nodig voor de wegenbouw. Het afvalproduct granuliet hoopt zich op, waardoor de productie van het graniet voor de wegenbouw in gedrang komt.

Ook na de onthullingen van Zembla gaat het storten van granuliet bij Dreumel door zo heeft de minister laten weten.

Zie ook: Stort granuliet gaat voorlopig door

Om de eis van de actievoerders kracht bij te zetten kreeg gedeputeerde Peter Drenth een bak met nepgranuliet aangeboden. Hij zei daarbij zijn zorgen over het storten te delen en extra informatie te willen van Rijkswaterstaat.

De raad van West Maas en Waal had vorige week al opgeroepen om het storten te staken. De Provinciale Staten gaat woensdag in debat over de kwestie. In de Tweede Kamer is 9 maart een hoorzitting.

Overhandiging van nepgranuliet aan Peter Drenth. Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel: