Eerste huizen gesloopt voor verbreding A12 en doortrekking A15

DIDAM - De sloop van woningen en gebouwen voor de verbreding van de A12 en het doortrekken van de A15 is donderdag in Didam begonnen. De A12 krijgt tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk twee extra rijstroken. De A15 wordt vanaf knooppunt Ressen doorgetrokken en aangesloten op de A12 tussen Duiven en Zevenaar.

Het gaat om een nieuw stuk snelweg van 12 kilometer, met 2x2 rijstroken. Ook wordt de huidige A15 verbreed tussen de knooppunten Valburg en Ressen. Op de A12 in de Liemers en de Achterhoek staan vrijwel dagelijks files. De uitbreiding van het wegennet moet de doorstroming verbeteren.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

'Sloop kan heftig zijn'

De panden die nu gesloopt worden zijn aangekocht door Rijkswaterstaat. Marike Broos van de wegbeheerder beseft dat het slopen van panden emoties kan oproepen.

‘De meeste woningen en panden zijn al een tijdje in ons bezit. De meeste oorspronkelijke bewoners zijn al enige tijd geleden verhuisd. De panden werden tijdelijk bewoond door antikraakwachters. Toch kan slopen heftig zijn. Er komt een einde aan een tijdperk, het landschap verandert. We begrijpen heel goed dat dit moeilijk kan zijn voor oud-bewoners en mensen in de omgeving’, legt ze uit.

Alvast aan de slag vanwege broedseizoen

De Raad van State moet de bezwaren tegen het tracébesluit nog behandelen. Volgens Broos heeft dat gevolgen voor de planning. 'Vooruitlopend op de uitspraak van de Raad van State voeren we alvast werkzaamheden uit die alleen dit seizoen gedaan kunnen worden. We moeten bijvoorbeeld rekening houden met het broedseizoen. Door de voorbereidingen nu al uit te voeren verstoren we geen dieren.'

Ook is het gebied dan alvast 'vrij' voor de bouwbedrijven. De openstelling van de verbrede A12/A15 en de doorgetrokken snelweg A15 staat gepland voor eind 2024. Om dat te halen, moeten de werkzaamheden uiterlijk eind dit jaar beginnen.

Zie ook: Fileprobleem A12 aangepakt: sneller extra rijstroken

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Montferland Didam Verkeer Nieuws
Deel dit artikel: