Nieuws

Nijmeegse wijk Jerusalem gaat tegen de vlakte

Met net iets meer stemmen dan vereist hebben de inwoners van de wijk Jerusalem in Nijmegen zich uitgesproken voor sloop van hun huizen. Tot groot verdriet van de minderheid, die er fel op tegen is dat de sloopkogel door de muren van hun woningen gaat. © Omroep Gelderland/Talis
NIJMEGEN - Met net iets meer stemmen dan vereist hebben de inwoners van de wijk Jerusalem in Nijmegen zich uitgesproken voor sloop van hun huizen. Tot groot verdriet van de minderheid, die er fel op tegen is dat de sloopkogel door de muren van hun woningen gaat.
73,6 procent van de huurders ziet het wel zitten om na de sloop terug te keren in een nieuwbouwwoning. Woningcorporatie Talis stelde vooraf dat de plannen alleen door zouden gaan als er voldoende draagvlak zou zijn onder de bewoners van de wijk. Wanneer er minder dan 70 procent van de huurders voor de sloop zou zijn, zouden de 220 huizen blijven staan.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Nijmeegse wijk Jerusalem gaat tegen de vlakte

'We komen aan iemands thuis'

De woningcorporatie zegt begrip te hebben voor het verdriet van de mensen die tegen de sloop zijn. 'Het slopen van woningen, waar mensen soms al generaties lang wonen, heeft veel impact', realiseert bestuurder Ronald Leushuis zich. 'We komen aan iemands thuis. Dat doen we in een tijd waarin betaalbaarheid van wonen nog steeds flink onder druk staat.'
Los van dat ze van hun huis houden en er vaak veel liefde, tijd en geld in geïnvesteerd hebben, is voor de tegenstanders van de sloop ook de stijging van de huurprijzen een groot probleem. Voor een aantal van hen die er al lang wonen komt het ongeveer neer op een verdubbeling van het maandelijkse bedrag en stijgt de huur naar rond de 600 euro. Ze hebben te horen gekregen dat ze wel huurtoeslag kunnen aanvragen om de pijn een beetje te verzachten.

Slecht onderhoud

De huizen zijn sterk verouderd. Ze werden na de oorlog met Marshallhulp opgetrokken uit beton waarin het puin van de gebombardeerde binnenstad van Nijmegen is verwerkt. Nieuwbouw is volgens woningcorporatie de enige juiste, betaalbare optie. Bewoners die tegen de sloop zijn, houden Talis verantwoordelijk voor de slechte staat van de woningen omdat volgens hen het onderhoud ernstig te wensen overliet.
De planning is om begin 2021 te starten met de werkzaamheden. Tot die tijd hebben mensen die daarvoor kiezen, de tijd om met stadsvernieuwingsurgentie te verhuizen naar een woning buiten Jerusalem. Mensen die in de wijk willen blijven krijgen een tijdelijke woning in de buurt aangewezen voor de periode waarin hun oude huis wordt afgebroken en het nieuwe wordt gebouwd.
foto: Margreet de Vries