Nieuws

Nieuwe meldingen over sektes na spraakmakend verhaal Hannelore

De politie heeft nieuwe meldingen binnengekregen over sektes. Aanleiding is het verhaal rond Hannelore, die als meisje jarenlang verstrikt raakte in de sekte Gemeente Gods in Velddriel van leider Sipke Vrieswijk. © Omroep Gelderland
VELDDRIEL - De politie heeft nieuwe meldingen binnengekregen over sektes. Aanleiding is het verhaal rond Hannelore, die als meisje jarenlang verstrikt raakte in de sekte Gemeente Gods in Velddriel van leider Sipke Vrieswijk.
Omroep Gelderland zond een uitgebreide documentaire uit over Hannelore, wier verhaal volop emoties blijkt los te maken bij haar lotgenoten. Eerder werd al bekend dat andere slachtoffers zich hebben gemeld bij Frank Krake, de auteur van het spraakmakende boek 'Hannelore, het meisje uit de sekte'.

Klachten

Maar ook de politie krijgt nu meldingen en tips binnen over sektes. 'Er zijn inderdaad reacties geweest naar aanleiding van de berichtgeving over sektes en misstanden binnen besloten groeperingen', bevestigt een woordvoerder.
Hannelore met andere kinderen en sekteleider Vrieswijk in het voormalige klooster in Velddriel.
De politie heeft nieuwe meldingen binnengekregen over sektes. Aanleiding is het verhaal rond Hannelore, die als meisje jarenlang verstrikt raakte in de sekte Gemeente Gods in Velddriel van leider Sipke Vrieswijk. © Frank Krake
De politie onderzoekt onder meer of er sprake is van strafbare feiten. 'We beoordelen bij de binnengekomen meldingen en tips of er sprake is van dwang, geweld of andere criminele handelingen.' Over de concrete inhoud van de meldingen doet de politie geen verdere mededelingen.

Slachtoffers opgevangen

Wel wil de politie kwijt dat mensen worden doorverwezen. 'We pakken de signalen op en verwijzen door naar de huisarts of de instantie Veilig Thuis. We zullen er alles aan doen om slachtoffers te voorkomen of op te vangen.'
Onduidelijk is om hoeveel meldingen het gaat. 'We leggen niet alle telefoontjes vast, waar de collega's advies hebben gegeven. Dus om hoeveel doorverwijzingen naar reguliere hulpverlening gaat, is niet bekend.'

Speciaal meldpunt

Tot begin dit jaar had Nederland een speciaal meldpunt voor sektes, maar nadat de subsidiekraan werd dichtgedraaid, is dit Sektesignaal opgeheven. Sindsdien zijn de politie en de wijkagent de eerst aangewezenen om zich over meldingen en tips te buigen.
Overigens dringen verschillende Kamerleden er binnenkort nog wel bij minister Grapperhaus op aan dat er een alternatief komt, waar slachtoffers maar ook ongeruste familieleden en vrienden van sekteleden terecht kunnen voor klachten. Vooral omdat het meldpunt werd opgeheven, terwijl er uitgerekend vorig jaar sprake was van een recordaantal meldingen. Naar schatting zijn er in ons land momenteel meer dan tachtig sektes met circa tienduizend volgelingen actief.

'Niet in hokjes plaatsen'

De politie wil overigens niet spreken van sektes. 'We mogen vanuit oogpunt van privacywetgeving mensen niet 'in hokjes plaatsen'. Daarom kent ons registratiesysteem het woord sekte niet', aldus de woordvoerster.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!