Ophokplicht voor pluimvee om oprukkende vogelgriep

ARNHEM - Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen vanaf woensdag voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 of meer kippen, nadat in het Duitse Bretzfeld de vogelgriep was aangetroffen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De kans op verspreiding van het virus in andere delen van West-Europa zou daarom ook toenemen. Voorlopig moeten de pluimveehouders daarom hun kippen binnen houden. Over vier weken komen deskundigen die het ministerie informeren over de situatie weer bij elkaar om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen.
    
'Als de situatie dan is genormaliseerd, bijvoorbeeld omdat er geen nieuwe uitbraken zijn geweest, kan de ophokplicht worden ingetrokken', schrijft het ministerie.

Zie ook: 'Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn', zegt puimveehouder over ophokplicht

Vogelgriep rukt op

De pluimveesector vroeg een maand geleden al om een preventieve ophokplicht, omdat in Oost-Europa steeds meer gevallen van vogelgriep bekend werden. Rond de jaarwisseling kwamen de eerste meldingen van vogelgriep uit Polen, waarna het virus ook werd aangetroffen in Roemenië, Hongarije en Slowakije.

De angst van de sector was dat het virus via Duitsland naar Nederland zou komen. Landbouwminister Carola Schouten vond de dreiging toen nog niet groot genoeg.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: