Nieuws

Een beek door de stad heeft veel voordelen

De Grift in Apeldoorn.
Mens en dier hebben er baat bij: een beek door de stad. Ook voor het klimaat is zo'n doorlopend watertje belangrijk. Apeldoorn werkt al jaren aan herstel van de beken in de gemeente. In de binnenstad wordt de Grift in ere hersteld, en dat is bijna klaar. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Mens en dier hebben er baat bij: een beek door de stad. Ook voor het klimaat is zo'n doorlopend watertje belangrijk. Apeldoorn werkt al jaren aan herstel van de beken in de gemeente. In de binnenstad wordt de Grift in ere hersteld, en dat is bijna klaar.
Het laatste stukje Grift in de Apeldoornse binnenstad wordt de komende maanden bovengronds gehaald. Niet alleen is zo'n beek een rustgevend gezicht, het is ook erg belangrijk, zeggen Waterschap Vallei en Veluwe en Apeldoorn. Zij willen hiermee ruimte creëren voor natuur, mens en dier.
Bekijk de video over het bekenplan. De tekst gaat daaronder verder.
Een beek door de stad heeft veel voordelen

Verkoeling en ontspanning

Als de Grift van Ugchelen tot aan aan de IJssel bij Hattem straks ongehinderd doorstroomt, kunnen vissoorten weer vrijuit zwemmen. Daarnaast ontlast de beek het riool bij extreme regenval. Een zogenoemde wadi (een soort poel) midden in de binnenstad zorgt daarnaast voor verkoeling.
Zo moet het er straks uitzien. Beeld via gemeente Apeldoorn
Mens en dier hebben er baat bij: een beek door de stad. Ook voor het klimaat is zo'n doorlopend watertje belangrijk. Apeldoorn werkt al jaren aan herstel van de beken in de gemeente. In de binnenstad wordt de Grift in ere hersteld, en dat is bijna klaar.
De wadi komt in een groen parkje, waar Apeldoorners ontspanning kunnen vinden. Ten tijde van klimaatverandering is zo'n verkoelende plek belangrijk, vinden gemeente en waterschap, om klimaatopwarming tegen te gaan.
In het najaar moeten alle werkzaamheden klaar zijn. Daarna gaat Apeldoorn verder met herstel van andere beken in de gemeente.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!