Nieuws

Deze mysterieuze groene vaas blijkt radioactief

Het is een imposant geval. Een grote groene vaas van familie De Waard uit Westervoort. Hij stond op het dressoir en werd een tijdje gebruikt als opbergplek voor kattenspeeltjes. Nu blijkt dat er iets bijzonders is aan de vaas. © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - Het is een imposant geval. Een grote groene vaas van familie De Waard uit Westervoort. Hij stond op het dressoir en werd een tijdje gebruikt als opbergplek voor kattenspeeltjes. Nu blijkt dat er iets bijzonders is aan de vaas.
De vaas komt oorspronkelijk uit Leerdam. 'Leerdam is de stad in Nederland waar glasproductie nog steeds bestaat, ook wel de glasstad genoemd', legt taxateur Marcel Brouwer uit in het programma Schatgraven. De vaas is ontworpen door Andries Copier, één van de bekendste ontwerpers uit de stad.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Deze mysterieuze groene vaas blijkt radioactief - Schatgraven

Bijzondere kleur

De kleur van de vaas is bijzonder. 'Het is fel groen, ook wel annagroen.' In het Engels wordt de oorsprong van de kleur wat duidelijker, daar noemen ze het uraniumglas. 'In het maakproces, in de ovens, wordt uranium toegevoegd aan het proces.' Daardoor is de vaas licht radioactief. 'Hou je hier een geigerteller bij slaat deze heel iets uit.'
Maar de eigenaar hoeft niet bang te zijn, want 'de moderne smartphones hebben meer straling'. Brouwer schat de waarde van de vaas op 700 euro.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!