Nieuws

Van Foor tot Leiwakabessy: topspelers veilen voetbalspullen voor Molukken

De gesigneerde NEC-voetbal.
De Molukse gemeenschap in Elst veilt vanaf deze week gesigneerde voetballen en shirts van topclubs om geld op te halen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Molukse voetballers van NEC, Vitesse, De Graafschap en Feyenoord stelden ieder een bijzonder sportartikel beschikbaar om hun steun te tonen. © Roel Eefting
ELST - De Molukse gemeenschap in Elst veilt vanaf deze week gesigneerde voetballen en shirts van topclubs om geld op te halen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Molukse voetballers van NEC, Vitesse, De Graafschap en Feyenoord stelden ieder een bijzonder sportartikel beschikbaar om hun steun te tonen.
Zo heeft Navarone Foor zijn laatste Vitesse-shirt gedoneerd, met handtekening. De topvoetballer vertrok afgelopen maandag per direct bij de Arnhemse club. ‘Dat maakt dit een extra bijzonder shirtje’, vertelt Roel Eefting, fractievoorzitter van D66. Zijn partij zette samen met de PvdA en de Molukse gemeenschap verschillende acties op touw om geld bij elkaar te sprokkelen.
Jordy Tutuarima van De Graafschap heeft een shirt én voetbal beschikbaar gesteld, beide gesigneerd door alle spelers van de club. Ook voetbalveteranen Simon Tahamata en Jeffrey Leiwakabessy leverden een bijdrage. ‘Daar wordt al flink op geboden’, weet Eefting.

Biedingen van honderden euro’s

Tahamata overhandigde een gesigneerd shirt waarin hij bij Feyenoord speelde. Daar is nu al 425 euro op geboden. Leiwakabessy doneerde een NEC-shirt en een voetbal, gesigneerd door het hele team. ‘Met die voetbal werd gespeeld toen Gábor Babos nog in het doel stond’, voegt de fractievoorzitter toe.
Tot en met 15 maart kunnen mensen bieden op de sportspullen. Daarna vindt er een nog een fysieke veiling plaats in Elst, zodat liefhebbers een laatste bod uit kunnen brengen.

Bijdrage van het college

Tot grote frustratie van de Molukse gemeenschap weigerde het merendeel van de Overbetuwse gemeenteraad eind vorig jaar 10.000 euro beschikbaar te stellen voor noodhulp. Na veel overleg, beloofde burgemeester Patricia Hoytink-Roubos alsnog een financiële bijdrage van het college.
Woensdag 19 februari maakt Overbetuwe tijdens een speciale bijeenkomst bekend hoeveel geld zij bijlegt.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.