Auto's weg van Rijnkade door hoogwater, bussen in Nijmegen rijden om

ARNHEM - De Rijnkade in Arnhem is sinds donderdagavond afgesloten vanwege het hoge water. Dat betekent dat er niet meer geparkeerd kan worden. Auto's die er donderdagavond nog geparkeerd stonden, zijn uit voorzorg weggesleept. In Nijmegen moeten de stadsbussen van Breng door het waterpeil van de Waal om die reden een andere route rijden.

De lage kade in Arnhem is dicht omdat het water de rand nadert. Op de kade zijn doorgaans tientallen parkeerplekken, maar die zijn voorlopig niet bruikbaar.

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Het hoge water kwam sneller dan verwacht en daarom is donderdagavond besloten om de auto's die er nog geparkeerd stonden meteen weg te slepen. Ze moesten daar zo snel mogelijk weg en zijn door handhavers van de gemeente verplaatst naar de hogere kade. 

Waalkade in Nijmegen afgesloten

In Nijmegen is sinds het middaguur de Waalkade afgesloten. Het gaat om het gedeelte tussen de veerpoorttrappen (nabij het casino) en de Grotestraat. Bussen rijden om en ook voor bromfietsers en fietsers geldt een omleiding. Die loopt via de Vleeshouwerstraat. Gezien de te verwachten waterstanden lijkt het bij deze maatregelen te blijven, meldt een woordvoerster.

'Hoogste waterstand in weekend'

Rijkswaterstaat verwacht dat de grote rivieren in het weekend de hoogste waterstand bereiken. Bij Lobith is de waterstand van de Rijn dan rond de 14 meter boven NAP. Daarna zakt het water, maar vanaf midden volgende week is een nieuwe stijging waarschijnlijk, aldus de dienst vrijdag.

Waterschap Rivierenland, verantwoordelijk voor het stroomgebied van Rijn en Waal vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland, denkt niet dat de storm die zondag wordt verwacht voor problemen gaat zorgen. Dat komt door een gunstige windrichting, aldus een woordvoerster.

Niet alle veren uit de vaart

Het veer Dieren - Olburgen vaart vrijdag tot even na het middaguur en dan legt veerbaas Roland Jansen zijn veer aan de oever van de IJssel. 'Fietsers moeten in Dieren nu al door het water', zei Jansen vrijdagmorgen. Het Looveer in Huissen vaart sinds donderdagavond al niet meer uit.

De vijf Maasveren maken gewoon hun overtochtjes, zegt een woordvoerder. 'De Maas heeft het hoogste punt bereikt en gaat vrijdagmiddag al weer zakken. Het wordt voor ons alleen maar makkelijker.'

In Driel zijn de stuw en sluis dicht, laat Rijkswaterstaat weten. Door het hoge waterpeil is het niet mogelijk om schepen in de sluis te schutten en de stuw ligt er uit voor het vaarverkeer vanwege een renovatie. De stremming bij de sluis in Driel duurt drie tot vier dagen, denkt Rijkswaterstaat.

Hoogwater in Tiel. Foto: Angela Balzarelli

Het opknappen van de Waalkade in Tiel is door het hoogwater stilgelegd, zegt een woordvoerster van de gemeente. 'Eerder deze week bood het hoge water even wat voordeel. De aannemer kon toen wat makkelijker bij het schuine en hoogste deel van de kademuur door vanaf een boot te werken. Dat is nu niet meer het geval', zegt ze.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: