Bewoners maken zich namelijk zorgen over hun gezondheid door de straling. Ze denken dat de straling een negatief effect heeft. Op het terrein waar de radar moet komen, staat nu ook al een radar van het KNMI. Ook heeft het dorp in de Betuwse te maken met de straling van radars op schepen die op de Waal varen.
Volgens de staatssecretaris worden er geen grenzen overschreden. Ze baseert zich op een onderzoek van TNO. De radar in Herwijnen moet die in Nieuw-Milligen vervangen. De alternatieven zijn te duur of het duurt te lang voordat daar de radar in gebruik kan worden genomen.
Doorheen drukken
Hoewel de gemeenteraad in Herwijnen dus niet meewerkt, kan Visser het project doordrukken op basis van een speciale regeling. Ze wil wel de vinger aan de pols houden en metingen uitvoeren voordat de installatie in gebruik wordt genomen. Bij de radar gaat het om een zogeheten SMART-L. Het andere station is vorige maand in het Friese Wier geplaatst.
Zie ook:
- Radar van Defensie komt toch naar Herwijnen als het aan de Eerste Kamer ligt
- Geen schop de grond in voor onderzoek alternatieve radarlocatie Defensie
- Verzet tegen komst radar van Defensie groeit
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!