Nieuws

Meer heftig geweld in Apeldoorn; handbalvereniging wil extra toezicht na schietpartij

Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal. © Pim Velthuizen
APELDOORN - Apeldoorn heeft meer te maken met heftige geweldsincidenten. Vooral de laatste maanden is het raak. Dat beeld schetst de politie na enkele steek- en schietincidenten in korte tijd. Nadat twee mannen afgelopen zaterdag werden neergeschoten bij sporthal Mheenpark wil de lokale handbalvereniging snel meer veiligheidsmaatregelen rond de hal.
Geruchten over drugsdeals en ongure praktijken rond de sporthal doen al langer de ronde. De parkeerterreinen zijn op donkere en rustige momenten een ideale plek voor mensen die dingen willen doen die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Snel maatregelen

Het veiligheidsgevoel moet weer terugkomen rond de sporthal, waar ook een school en andere verenigingen vlakbij gehuisvest zijn. Daar pleit Tonnie van Rijn voor. Hij is voorzitter van handbalvereniging Achilles en dringt bij pandbeheerder Accres aan op maatregelen. 
Kijk hier een video over de maatregelen (tekst gaat daaronder verder):
Handbalvereniging wil extra toezicht bij sporthal na schietpartij
Enkele leden van Achilles kwamen net aan bij de sporthal zaterdag, even voor 18.00 uur. Zij zagen bloederige taferelen; de twee mannen die waren beschoten bleken zwaargewond.

Noodprotocol

Bij het bestuur van Achilles ging meteen het noodprotocol in werking: zo snel mogelijk mensen in veiligheid brengen, checken of alle leden veilig zijn. Ouders bellen en op de hoogte stellen. De wedstrijden van die avond afzeggen. 
Van het schietincident waren maar beperkt beelden. Voorzitter Van Rijn merkte op dat de camerasystemen verouderd zijn. Daar moet snel betere apparatuur voor in de plaats komen. Ook aanvullende maatregelen, zoals meer surveillance van beveiliging en politie, juicht hij toe. 

'Niet structureel onveilig'

Accres zegt toe dat daaraan gewerkt wordt, te beginnen met de camerasystemen. Die stonden al op de rol om vervangen te worden en dat wordt nu versneld.
Het gemeentebedrijf benadrukt dat het rond de sporthal niet structureel onveilig is, ondanks de heftige en voor sommigen ingrijpende gebeurtenissen van afgelopen zaterdag. 

'Dit wil je niet in je stad'

Burgemeester Ton Heerts begrijpt dat mensen zich na afgelopen zaterdag onveilig voelen. 'Schietincidenten wil je niet in je stad', reageert hij. Dat er overlast is rond de omgeving van de sporthal is hem bekend. Maar, zo stelt Heerts: 'Deze overlast staat los van het schietincident van afgelopen zaterdag.' 
Ook andere heftige incidenten zijn niet verbonden aan die overlast, aldus de burgemeester. De politie ziet dat Apeldoorn binnen een landelijk trend valt: meer heftige geweldsincidenten, maar het totale aantal incidenten neemt af. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!