Grote bedrijven massaal zonder vergunning: provincie geeft ze zes maanden de tijd

ARNHEM - Bij maar liefst 150 van de 208 bedrijven die onder toezicht van de provincie Gelderland vallen, ontbreekt de natuurvergunning. Daardoor kan niet worden gecontroleerd hoeveel stikstof een bedrijf op een natuurgebied uitstoot. De provincie geeft de bedrijven een half jaar de tijd om alsnog een vergunning aan te vragen.

De provincie houdt toezicht op grotere bedrijven. Bij een deel van die bedrijven is de vergunning vervallen door de eerdere stikstofuitspraak van de Raad van State, maar 88 bedrijven hadden er gewoon geen. Eind december liet de provincie al weten dat ze niet weet hoeveel stikstofbedrijven zonder vergunning uitstoten.

De provincie geeft ook uitleg hoe dat zo mis heeft kunnen gaan. Het college schrijft dat het mogelijk was dat de omgevingsdienst een omgevingsvergunning gaf, terwijl het helemaal niet duidelijk was of de verplichte natuurvergunning ook werd afgegeven. Volgens de provincie werden werkafspraken tussen de provincie en de omgevingsdienst niet 'gemonitord'. 

Drenth is geen politieagent

Ook bedrijven die helemaal geen natuurvergunning hadden, konden gewoon nieuwe omgevingsvergunningen blijven aanvragen, zolang ze maar niet te veel extra stikstof gingen uitstoten. 

Toch wil gedeputeerde Peter Drenth niet meteen als politieagent fungeren. Daarom geeft hij bedrijven zes maanden de tijd. Volgens hem waren veel bedrijven niet te kwade trouw. 'Ze hebben niet willens en wetens een overtreding begaan', aldus Drenth. Die zes maanden zijn volgens de provincie nodig omdat bedrijven vaak de hulp van een adviseur nodig hebben om de vergunningen aan te vragen.

Deel dit artikel: