Een huwelijksaanzoek met een hart van speculaas

LICHTENVOORDE - Als je Lichtenvoorde zegt, denken de meeste mensen direct aan de Zwarte Cross of aan het bloemencorso. De plaatselijke lekkernij, het Lichtenvoordse Speculaashart, is minder bekend.

In het Omroep Gelderland-programma Het Lekkerste van Gelderland gaat presentator Jochem van Gelder op zoek naar de lokale lekkernijen in de Gelderse plaatsen. Daarbij gaat hij de straat op om te kijken hoe goed de lokale bewoners hun lekkernij kennen én herkennen.

Bekijk hieronder hoe dat in Lichtenvoorde ging.

Huwelijksaanzoek

Hugo Jansen, bakker in Lichtenvoorde, is dé expert in het Speculaashart. Zo heeft hij ook een idee hoe de lekkernij is ontstaan. 'Er zijn wat verschillende verhalen, maar één verhaal komt het meest voor', legt Jansen uit. 'Vroeger in de middeleeuwen gingen de jongens en meisjes naar Sinterklaasfeesten. Dan kon de jongen een speculaashart aanbieden waarmee hij haar ten huwelijk vroeg. Als ze de koek dan aannam zei ze ja.'

Bekijk de hele uitzending van Het Lekkerste van Gelderland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!