Nieuws

Muskusrat wordt uitgeroeid; er worden er steeds minder gevangen

Muskusrattenbestijder Kees Schep.
Het afgelopen jaar zijn er in ons land minder muskusratten gevangen dan het jaar daarvoor. Waterschap Rivierenland ziet de daling als een teken dat de waterschappen op koers zijn om de populatie onder controle te krijgen. © Omroep Gelderland
TIEL - Het afgelopen jaar zijn er in ons land minder muskusratten gevangen dan het jaar daarvoor. Waterschap Rivierenland ziet de daling als een teken dat de waterschappen op koers zijn om de populatie onder controle te krijgen.
De rattenbestrijders wisten er in 2019 ruim 50.000 te doden. Twee jaar geleden werden er nog meer dan 53.000 gevangen. Volgens het waterschap is de afname te verklaren doordat er minder muskusratten zijn. De waterschappen hebben het doel om het aantal muskusratten in ons land tot nul te reduceren.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Muskusrat wordt uitgeroeid; er worden er steeds minder gevangen
Een muskusrat is een knaagdier van zo'n anderhalve kilo en heeft in ons land geen natuurlijke vijanden. Omdat ze graven in oevers en dijken zijn de waterratten een gevaar voor onze waterveiligheid.
Tekst gaat verder na onderstaande tabellen.

Bron: Waterschap Rivierenland

Ook minder beverratten

Om dezelfde reden worden ook beverratten bestreden. En ook daarvan werden er het afgelopen jaar minder gevangen. In het hele land werden 1.197 beverratten gevangen, een afname van 14 procent.
Bijna al deze dieren werden direct langs de grens met Duitsland gevangen. Daar wordt de beverrat nauwelijks bestreden en door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie er sterk gegroeid. Door de knaagdieren direct langs de grens te vangen voorkomen onze waterschappen dat ze zich over heel Nederland verspreiden.

Aantal bevers groeit wel

In tegenstelling tot de ongewenst verklaarde waterdieren rukt de beschermde bever juist steeds verder op. Op diverse plekken in Gelderland speuren onderzoekers waterrijke gebieden af op zoek naar 'bevergeil'. Hiermee kunnen territoria van de beschermde bever in kaart worden gebracht.
Bekijk de video:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!