Nieuws

Criminelen 'niet te stuiten': auto's strippen op bestelling

Foto ter illustratie/politie Nijmegen-Zuid
In het opsporingsprogramma Bureau GLD van de politie en Omroep Gelderland wordt deze woensdag stilgestaan bij het strippen van auto's. Dit gebeurde in korte tijd in Bennekom, Putten, Beuningen, Renkum en Deventer.
BENNEKOM - In het opsporingsprogramma Bureau GLD van de politie en Omroep Gelderland wordt deze woensdag stilgestaan bij het strippen van auto's. Dit gebeurde in korte tijd in Bennekom, Putten, Beuningen, Renkum en Deventer.
Met speciale apparatuur worden portieren van wagens ontgrendeld en het alarm uitgeschakeld. Vervolgens wordt de auto van binnen en buiten compleet gestript.
In Bureau GLD laat de politie beelden zien van het leegroven van een BMW in Bennekom. Twee mannen omzeilen het zogeheten keyless entry-systeem op veel auto's. 
De techniek is gebaseerd op een sensor in de auto en sleutel. Wanneer een portier wordt vastgepakt zendt de auto een signaal uit. De sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is ontgrendelen de portieren.

'Bendes halen auto's op bestelling leeg'

Paul de Waal van autobranchevereniging Bovag spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. 'Het zijn bendes die op bestelling auto's leeghalen. Wielen, koplampen, het stuur.'
Dit soort criminaliteit heeft veel weg van een wapenwedloop, vindt De Waal. 'Fabrikanten verzinnen voortdurend iets om autodiefstal et cetera te voorkomen. Dieven verzinnen daar dan weer wat op. Het is niet te stuiten.'
Bureau GLD is woensdag op TV Gelderland om 17.25 uur. Beelden van een duo dat in Bennekom een BMW leeghaalt worden daarna getoond op Facebook en het kanaal van Bureau GLD op YouTube.  
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!