Wijchen deelt duizenden euro's uit voor burgerinitiatieven

WIJCHEN - Wijchen heeft een speciaal buurtfonds beschikbaar gesteld om inwoners geld te geven voor burgerinitiatieven. Burgers konden al een bescheiden bijdrage krijgen voor kleine initiatieven, maar met de nieuwe geldpot kunnen zij maximaal 5000 euro krijgen om grootse projecten op touw te zetten.

Eerder introduceerde Wijchen 'Meerdoenertjes': kleine burgerinitiatieven zoals buurtfeesten, die bekostigd worden met een speciaal gemeentepotje. Daarvoor wordt maximaal 300 euro beschikbaar gesteld. Volgens de gemeente was dat een groot succes: ‘Het blijkt dat mensen maar een klein duwtje in de rug nodig hebben iets heel leuks te organiseren.'

Duizenden euro's voor projecten

Nu mikt Wijchen hoger en wil ze de burger de verantwoordelijkheid geven nog grotere projecten te organiseren. ‘Denk daarbij aan de financiering van een sportclub of het organiseren van uitjes voor ouderen', aldus een woordvoerder.

Daar is meteen ook meer geld voor vrijgemaakt: van 2020 tot en met 2022 kunnen inwoners een geldsom van minimaal 500 en maximaal 5000 euro krijgen. De helft van het uiteindelijke bedrag moet door de initiatiefnemers zelf worden bijgelegd. Vragen zij dus 500 aan, dan gaat het om een project van in totaal 1000 euro.

Er kunnen tussen de vijf en tien initiatieven worden uitgevoerd. Een burgerjury bepaalt welke dat zijn.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: