Stikstofregels uitgesteld om massale uitkoop boeren te voorkomen

ARNHEM - De stikstofregels die het mogelijk maken om te handelen met stikstofrechten worden uitgesteld. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt dat het nog een aantal weken gaat duren voordat de regels worden ingevoerd.

Het ministerie streefde ernaar om die regels per 1 februari in te laten gaan, maar dat blijkt te ambitieus. Op dit moment wordt overlegd met de provincies. Ook wil het ministerie voorkomen dat er willekeurig bedrijven worden weggekocht met grote gevolgen voor het platteland.

Met de stikstofregels - extern salderen - is het mogelijk om stikstofrechten te kopen of te verkopen. Een boerenbedrijf kan dus de vergunning voor de stikstof verkopen aan bijvoorbeeld een industriebedrijf. 

Verschillende partijen maken zich zorgen over de gevolgen van die regels. Vooral omdat onduidelijk is hoe kan worden voorkomen dat delen van industrieën worden leeg gekocht. Als een boer de rechten heeft verkocht, komt de stal leeg te staan.

Het is niet mogelijk om dan nieuwe rechten te kopen, tenzij die weer van een ander bedrijf worden overgekocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: