Nieuws

Tiel wil bosje aan de dijk toch verruilen voor woontorens

TIEL - Het ziet ernaar uit dat er toch drie woontorens met bij elkaar circa honderd appartementen en twaalf losse huizen gebouwd worden aan de Echteldsedijk in Tiel. De gemeente heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de ontwikkelaars. Buurtbewoners zijn er fel op tegen.
Het bouwplan in de punt tussen de Echteldsedijk en de Nachtegaallaan staat al enige tijd op de agenda. Buurtbewoners zijn fel tegen het plan. Zij vrezen aantasting van hun woongenot, onder meer door schaduw van de torens en de toegenomen drukte.

Beschermde vogel

Vooral het verdwijnen van het bosje genaamd De Pas leidt tot protest. Het wordt gebruikt voor recreatie en is volgens bewoners een van de weinige groene plekken die in de wijk zijn overgebleven. Daarbij biedt het bosje plaats aan een roekenkolonie. Dit is een beschermde vogel.
Toch heeft de gemeente Tiel besloten deze grond over te doen aan de projectontwikkelaar om er woningen te bouwen. Er komen zo meer woningen beschikbaar in de stad en het plan zou ook een positieve bijdrage leveren aan waterproblematiek in de wijk. Zo zijn er wadi's in het bouwplan opgenomen om regen- en kwelwater op te vangen.

Inloopavonden

Vanaf medio 2018 zijn er inloopavonden en gesprekken met omwonenden geweest om hen te informeren over de plannen en hen erbij te betrekken. Het lijkt erop dat de partijen hierdoor nog niet veel dichter bij elkaar zijn gekomen. De bewoners die een vereniging 'tot behoud van het woongenot' hebben opgericht laten weten dat zij gaan voor het behoud van de Pas en het tegenhouden van de bouwplannen.
Nu het akkoord met de gemeente is gesloten, moet de projectontwikkelaar nog een aantal onderzoeken doen naar de effecten van het bouwplan op de omgeving. Dan wordt er een procedure opgestart om de bestemming van het perceel te wijzigen. Daarbij komt ook de inspraak van de bewoners weer aan de orde.
Wat betreft de roeken is de voorlopige conclusie van de ontwikkelaar dat hun aanwezigheid 'geen onoverkomelijke belemmering' is voor het plan. Er kunnen maatregelen genomen worden die het verdwijnen van het bosje voor de vogels verzachten zoals het verplaatsen van nesten naar een alternatieve verblijfplaats.