VIDEO | Ook de overleden moeder van Gert werd geëvacueerd in 1995

DRUTEN - Het is de grootste evacuatie in de Nederlandse geschiedenis sinds de oorlog. Meer dan 250.000 mensen sloegen in 1995 op de vlucht voor het water. Deze week is dat 25 jaar geleden maar veel mensen weten het nog precies, dat ze huis en haard moesten verlaten vanwege de extreem hoge waterstanden van de Waal, Rijn en Maas.

Omroep Gelderland staat deze week stil bij de hoogwaterperiode. Vandaag aandacht voor de evacuatie en het bijzondere verhaal van Gert. 

Gert van Lent uit Druten had met zijn familie meer aan het hoofd dan de evacuatie alleen. Het ging al tijden slecht met de gezondheid van de moeder van Gert. Op 26 januari, vlak voor de evacuatie van het Land van Maas en Waal, overleed ze. 'Dan komt er een partij op je af natuurlijk', vertelt Gert. 'Er moet een uitvaart geregeld worden en je moet je vader helpen.'

'Er was een avondwake in de kerk, maar daar waren alleen nog wat achtergebleven leden van het koor. Veel mensen hadden toen Druten al verlaten. En toen kwam het bevel tot evacuatie. Mijn moeder stond in Druten opgebaard en die moest met geweld weg. Die hebben ze met kist en al ook geëvacueerd.'

Er is in die tijd zo veel gebeurd dat Gert het allemaal nauwelijks heeft kunnen verwerken. Dit is zijn verhaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: