Nieuws

Harderwijk wil woningen bouwen in voormalig militair complex

De gemeente Harderwijk wil het voormalig militair complex Kranenburg Noord kopen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekend gemaakt. Op dit moment zitten er nog asielzoekers in het pand, op termijn wil de gemeente er woningen bouwen. De totale kosten van het plan bedragen 5 miljoen euro. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil het voormalig militair complex Kranenburg Noord kopen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekend gemaakt. Op dit moment zitten er nog asielzoekers in het pand, op termijn wil de gemeente er woningen bouwen. De totale kosten van het plan bedragen 5 miljoen euro.
Volgens de gemeente Harderwijk is de aankoop van belang voor de ontwikkeling van de stad op middellange termijn. 
Het Ministerie van Defensie is eigenaar van de voormalige kazerne. Namens het ministerie verkoopt het Rijksvastgoedbedrijf het voormalige militaire complex. Het gaat om 11,2 hectare, dat zijn ruim 22 voetbalvelden. Het ministerie beschouwt het complex Kranenburg Noord al vanaf 2011 overbodig.   

Asielzoekers

De locatie is op dit moment gedeeltelijk verhuurd. Onder meer het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) huurt een deel van het complex sinds 2016 voor de opvang van asielzoekers. Er zijn in 2015 afspraken gemaakt tussen gemeente, het Rijksvastgoedbedrijf en COA over gebruik en verkoop van het complex. Het COA ziet echter geen aanleiding om tot koop over te gaan. 
Het COA huurt tot 1 mei 2026 een deel van de locatie. De units voor de opvang van asielzoekers blijven staan en worden na de verhuurperiode verwijderd door de COA. Tot die tijd kan het COA blijven huren onder de huidige voorwaarden.  

Gemeentelijk monument

De gemeente ziet mogelijkheden om na het vertrek van het COA woningbouw in het gebied te ontwikkelen. Het voormalige mess-gebouw blijft in gebruik. De voormalige officiersmess in het gebied is een gemeentelijk monument. Dit blijft behouden en wordt gebruikt door stichting Mess. 
Het voornemen om tot aankoop over te gaan wordt nog voorgelegd aan de raad. Die neemt daar later een definitief besluit over.