Voorlopig geen crematorium in Harderwijk

HARDERWIJK - Er komt voorlopig geen crematorium in Harderwijk. De gemeente maakte vrijdag bekend niet langer actief te zoeken naar een ondernemer die een crematorium wil bouwen en exploiteren. Er hebben zich geen belangstellenden gemeld voor de aangewezen locatie bij de Ceintuurbaan.

De gemeente Harderwijk wilde met de komst van een crematorium inwoners de mogelijkheid bieden een waardig afscheid dicht bij huis te hebben. Er is een toenemende vraag naar crematies. De gemeente heeft daarom gezocht naar de mogelijkheid van de vestiging van een crematorium in Harderwijk, die ook gebruikt zou kunnen worden door omliggende gemeenten. 

In 2014 is gestart met een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van een crematorium. Eind 2019 heeft dat uiteindelijk geresulteerd in een vraag aan de markt. Daar werd wel op gereageerd en er zijn ook gesprekken gevoerd met ondernemers. Dit leverde uiteindelijk niets op vanwege de grondprijs die betaald moest worden.

Overschot

Tijdens het proces werd steeds duidelijker dat er in Nederland sprake is van een overschot aan crematiecapaciteit. Dat heeft volgens de gemeente ook invloed gehad. Voorlopig blijft een deel van de locatie aan de Ceintuurbaan nog beschikbaar voor een mogelijk crematorium. De gemeente gaat wel onderzoeken welke alternatieve bestemmingen er mogelijk zijn.

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Harderwijk Harderwijk Nieuws
Deel dit artikel: