World Food Center Experience: Oud-burgemeester en Heineken-chef aan het roer

EDE - Stichting World Food Center Experience is een feit. Oud-burgemeester Cees van der Knaap en voormalig Heineken Experience-directeur Dirk Lubbers gaan de boel besturen. Voor het nog te bouwen voedselthemapark - waar 54 miljoen euro overheidsgeld in zit - zijn inmiddels twee Nederlandse exploitanten in beeld.

Gisteren hebben de mannen hun handtekeningen gezet. Van der Knaap verbindt zich als interim-voorzitter aan de veel besproken voedselattractie. Hij was echter niet beschikbaar voor een reactie. 'Cees heeft aangegeven zich volledig in te willen zetten voor de Experience, maar niet als gezicht naar buiten te willen treden omdat hij echt tijdelijk is', zegt de communicatieadviseur van het project. 

Teruggetrokken

Marcel Goossens, die als directeur de dagelijkse leiding heeft over de Experience, en zijn team hadden in eerste instantie iemand anders als voorzitter op het oog. Maar die persoon heeft zich eind oktober teruggetrokken vanwege een nieuwe baan, vertelt hij. 

Om geen tijd te verliezen is Van der Knaap, in 2017 nog burgemeester van Ede, als interim-voorzitter gevraagd. Het is de bedoeling dat er nog voor de zomer een nieuwe voorzitter komt, die Van der Knaap vervangt. 

Zie ook: World Food Center kan door, ondanks spanningen in de coalitie

Heineken-ervaring

Dirk Lubbers, de tweede man in het bestuur, heeft veel ervaring in de toerismebranche. Hij is onder meer zes jaar algemeen directeur van de Heineken Experience in Amsterdam geweest.

Onder hem groeide die attractie naar eigen zeggen uit van 'museum met zo’n 340.000 bezoekers per jaar' tot een 'echte experience' met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Met 'fun en educatie' wil hij ook van de nog te bouwen voedselattractie in Ede een groot succes maken.

Hij benadrukt dat hij zal bijsturen waar nodig, maar dat de dagelijkse leiding over het project niet bij hem ligt. Lubbers blijft de komende vier jaar als bestuurder verbonden aan de World Food Center Experience.

Zie ook: Ede zoekt Engelse uitbater voor World Food Center

Exploitanten in beeld 

Het oprichten van de Stichting World Food Center Experience was een voorwaarde voor nog te bouwen voedselattractie. Met het aanstellen van Lubbers en Van der Knaap als bestuurders, is die stichting nu een feit en kunnen vervolgstappen ondernomen worden: aanbesteden. Goossens en zijn team kunnen op zoek naar een architect, aannemer en exploitant voor het voedselthemapark. 

Er lopen op dit moment gesprekken met twee Nederlandse exploitanten, vertelt Goossens. Welke dat zijn, wil hij niet zeggen. In een veel eerder stadium is er ook contact geweest met Merlin Entertainment en Continuum, twee Engelse partijen, bevestigt hij. Maar die zijn nu uit beeld. 

Man/vrouw-verhouding 

Een tweekoppig bestuur is voor nu voldoende, maar op termijn moet er nog minstens één bestuurder bij, zo is met de politiek afgesproken. 'Er lopen nog gesprekken met twee andere mensen', zegt Goossens.

De organisatie streeft naar een bestuur met vijf personen, waarvan minimaal twee vrouwen, vertelt hij. 

Zie ook:

Deel dit artikel: