Stookalert afgegeven voor Gelderland: laat de houtkachel uit

ARNHEM - Het RIVM heeft donderdag een stookalert afgegeven voor inwoners van Gelderland en Overijssel. Het kennis- en onderzoeksinstituut waarschuwt dat de weersomstandigheden op dit moment dusdanig zijn, dat de rook van een houtvuur langer blijft hangen.

Het RIVM startte vorig jaar, aan het begin van het stookseizoen, met het afgeven van stookalerts. Dat gebeurde in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

De bedoeling is mensen er bewust van te maken dat hun omgeving overlast kan ervaren van stoken wanneer er sprake is van een dunne luchtlaag en weinig wind. 'Dan blijft de rook van een haardvuur langer hangen', zegt woordvoerder Coen Berends van het RIVM. 

Astma en COPD

Bij mensen die gezondheidsklachten hebben, kunnen die klachten verergeren als gevolg van de rook. Dit geldt met name voor mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten. 

Wie regelmatig de houtkachel aanzet, kan zich per email aanmelden voor de stookalerts van het RIVM. Het stookalert van donderdag geldt voor de middag en avond. Als er vrijdag ook nog sprake is van een advies van het RIVM, wordt er een nieuw stookalert uitgevaardigd. 

Biomassacentrales vallen niet onder het advies van het RIVM. 'Dat wordt op centraal niveau geregeld in Den Haag. Er zitten ook weer verschillen in per centrale', aldus Berends. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: