Weg met kieren en enkel glas: in Apeldoorn stap je daarvoor de energiewinkel binnen

APELDOORN - Verduurzamen is hot en ook hard nodig, willen we straks goed beslagen ten ijs komen. Een warmtepomp en zonnepanelen zijn opties, maar hoe weet je of je de juiste keuze maakt? In Apeldoorn opende de gemeente daarvoor speciaal een eigen Energiewinkel.

Apeldoorner Stephan Nuesink loopt door zijn woning van begin 1900. Hij wijst glas-in-loodraampjes aan die enkel glas zijn. Ook in de bijkeuken is het enkel glas wat de klok slaat. Bovendien zijn daar enkelsteense muren, net als op zolder. 'We willen graag verduurzamen', zegt Nuesink. 'En daarbij weten welke subsidies er te krijgen zijn.' 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Bij je thuis 

Cor Westrik is vrijwilliger bij het Energiepunt aan de Paslaan in Apeldoorn. Daar kunnen mensen binnenlopen en vragen stellen over verduurzaming.

In de 'energiewinkel' staan tal van voorbeelden: warmtepompen en andere ketels, isolatiemateriaal en zonnepanelen. Ook komen vrijwilligers bij je thuis om de balans op te maken.

Tips & tricks

Bij het Energiepunt komt nu per dag een man of zeven en dat is best een goede start, vinden ze daar. Per 'klant' (de tips en tricks zijn kosteloos) zijn de vrijwilligers toch al gauw een half uur tot een uur kwijt.

De beste tip die Westrik heeft? 'Eerst isoleren. De energievraag van je huis naar beneden brengen, kieren dichten. En daar hoort onlosmakelijk bij: ventileren.' 

Stephan komt vol informatie de winkel uit. Hij heeft alvast een aantal goede ideeën opgedaan over hoe hij zijn oude huis zuinig en duurzaam krijgt.

Zie ook: Krijg ik een lening en hoe verduurzaam ik? Energiepunt opent in Apeldoorn

Meer over dit onderwerp:
Energie Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: