Familie Derks verliest kort geding en moet sleutels sportpark Groesbeek afgeven

GROESBEEK - Dutch Dairy Products (DDP) krijgt gelijk in de rechtszaak tegen de familie Derks uit Groesbeek. De familie hield de poorten van sportcomplex De Heikant op slot, waardoor DDP - dat erachter een fabriek wil starten - er niet langs kon. Maar DDP heeft recht van overpad, de familie moet daarom de poortsleutels afgeven.

Ook moet de familie er voor zorgen dat er geen obstakels op de weg zijn die het gebruik door DDP belemmeren. Dat oordeelde de kortgedingrechter woensdagmiddag. 

Dwangsom: 2500 euro per dag

Het bedrijf moet binnen een week toegang krijgen tot de Cranenburgsestraat, de weg waar het om gaat. Als de weg toch versperd wordt of de poort niet open gaat, moet de familie Derks daarvoor een forse dwangsom betalen. Die kan oplopen tot 100.000 euro. Het gaat om 2500 euro per dag. 

In eerste instantie wilde DDP dat de poorten helemaal weggehaald zouden worden. Maar daar ging de rechter niet mee akkoord. De familie Derks bepleitte dat het melkbedrijf geen belang heeft bij permanente openstelling van de Cranenburgsestraat. Er loopt ook nog een andere route naar de fabriek, was het argument. 

Erfdienstbaarheid

De rechter stelt dat de melkfabrikant erfdienstbaarheid van de weg heeft, wat betekent dat DDP de weg gewoon mag gebruiken. Dat recht kan met een kort geding niet ongedaan gemaakt worden.

Als de familie dat wil aanpakken, moeten hun bedrijven - Derks Pensioen en Lindestam - naar de bodemrechter. Voor nu geldt: de poorten mogen blijven staan, Dutch Dairy Products moet wel de sleutel krijgen. 

Conflict met Achilles '29

De familie Derks sloot de poorten van het sportpark in eerste instantie vanwege een hoogoplopend conflict met voetbabclub Achilles '29.

Stichting Accommodatie Achilles'29 (STAA), werd in juni failliet verklaard. De curator verkocht de spullen toen aan de familie Derks. Die besloot in oktober dat de club niet meer welkom is op het sportcomplex 'ter bescherming van de eigendommen van de familie', tot ongenoegen van leden die vervolgens het hek openbraken met een slijptol. 

Zie ook: Achilles'29-soap voor de rechter, familie Derks eist ontruiming sportpark

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Groesbeek Nieuws
Deel dit artikel: