Massale politieke steun voor saneren gifgrond bij Arnhems woonwagenkamp

ARNHEM - Het voorstel om de ernstig vervuilde grond bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf volledig te saneren kan op steun van alle partijen rekenen. 'Uitstekend plan', zegt Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) 'Nu niet meer zeuren, maar aan de slag.'

Partijen wijzen er wel op dat ze het complete voorstel nog van de wethouder moeten ontvangen en debat hierover nog moet plaatsvinden. Toch lijkt iedereen het er wel over eens dat het voorliggende voorstel goed en noodzakelijk is. De gifgrond die al ruim dertig jaar naast en onder de woningen van de kampbewoners ligt, wordt volledig gesaneerd en er komen zes extra plekken voor hun kinderen.

Zie ook: Woonwagenkamp blij: Arnhem wil gifbult voor 3,8 miljoen euro saneren

'Wat ons betreft had de volledige sanering al eerder moeten starten', zegt Coen Verheij (PVV). 'Maar het college had tijd nodig om ook tot deze conclusie te komen.' ChristenUnie-voorman Daniël Becker vindt het ook goed dat er meer plekken komen voor de woonwagenbewoners.

'Saneren ongeacht de kosten van belang'

De kosten van 3,8 miljoen euro lijken geen struikelblok te zijn, ondanks de financiële tekorten waar de gemeente nu al voor staat. 'Het saneren van de grond op die plek lijkt me, ongeacht de kosten, van belang', vindt VVD'er Leendert Combee. Maar een uitdaging is het natuurlijk wel, stelt Mark Coenders (GroenLinks). Hij vindt het 'goed dat dit college het na dertig jaar zo oppakt'.

Zie ook: Arnhem staat opnieuw voor miljoenentekorten

'Het gaat natuurlijk om hoge kosten', constateert Leo de Groot (Partij voor de Dieren). 'Maar die mensen hebben ook recht op een veilige leefomgeving.' Ook is hij blij met de 'uitbreiding van diverse woonvormen'. Daarnaast is het volgens Eric Greving (PvdA) mooi 'dat er een oplossing is die draagvlak heeft'.

Volgens Guus van der Laak (Arnhem Centraal) heeft zijn partij samen met de SP veel 'bemiddelende gesprekken gevoerd'. 'Het heeft veel energie gekost om iedereen te overtuigen. Maar het moet nu gaan gebeuren!' SP'er Gerrie Elfrink vindt het goed dat de gemeente 'eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt'. Volgens hem zijn er eerder 'bakken geld verdiend' met het bedrijventerrein waar het gif vandaan kwam.

'Het gaat tenslotte om mensen'

Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem) wil het college de complimenten geven 'dat ze het zo willen oplossen'. 'Het gaat tenslotte om mensen, en niet om lantaarnpalen die we alleen willen verplaatsen.' Veiligheid van inwoners moet altijd voorop staan, vindt ook Jan Hutten (CDA).

'Kinderen horen uiteraard niet op gifgrond te spelen en op te groeien', meent Sabine Andeweg (D66). Wel vraagt zij zich af of het college nu hetzelfde beleid gaat hanteren voor de vervuilde grond onder andere Arnhemse woningen. 'En zo nee, waarom niet?'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.