Tractoren krijgen ook een kenteken, al duurt dat nog even

DEN HAAG - Tractoren mogen in de toekomst alleen nog met een kenteken de openbare weg op. Een meerderheid in de Tweede Kamer is daar voor.

Woensdagmiddag is er een debat over aanpassing van de wet. Van de regeringspartijen zijn in elk geval VVD en D66 voor, meldt de NOS. D66-Kamerlid Sienot zegt dat het om de veiligheid gaat. 'Als je met een snelle e-bike of scooter de weg op wilt, heb je een kenteken nodig, maar met een enorme tractor niet. Dat is raar.'

Bij de oppositie zullen GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren sowieso voor stemmen. GroenLinks-Kamerlid Kröger zegt dat ze 'handhaving en het vergroten van de verkeersveiligheid' belangrijk vindt.

Geen boetes bij protesten

De PvdA laat weten altijd al voor een kentekenplicht voor tractoren te zijn geweest en door de boerenprotesten te zijn gesterkt in die mening. Bij die protesten werden veel verkeersregels overtreden, maar konden er vanwege het ontbreken van kentekenplaten vaak geen boetes worden gegeven. Dat moet veranderen, vindt de PvdA.

Regeringspartij CDA heeft zijn standpunt nog niet bepaald. De partij wil onder meer nog weten of de wet de boeren niet op kosten jaagt 'in een tijd dat kosten voor hen toch al belangrijk zijn'. Bijvoorbeeld doordat er een verplichte APK-keuring aan vastzit.

Het is de bedoeling dat, als ook de Eerste Kamer heeft ingestemd, de kentekenplicht voor tractoren op 1 januari 2025 wordt ingevoerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: