Vastgoedmagnaat beboet voor mishandeling presentator BNNVARA, taakstraf voor zoon

NIJMEGEN - De rechtbank heeft de Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton H. veroordeeld tot een boete van 1250 euro voor het mishandelen van BNNVARA-presentator Tim Hofman en zijn cameraman. Zijn zoon krijgt een taakstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Vader en zoon mishandelden de presentator en zijn cameraman in augustus 2017. Hofman liep tijdens de opnames van zijn programma #BOOS ernstig letsel op toen een bezoek aan het kantoor van H. uit de hand liep.

Bekijk de beelden:

Het Openbaar Ministerie eiste 140 uur (waarvan 80 uur voorwaardelijk) taakstraf tegen de 75-jarige H. De vastgoedmagnaat was daar woest over. 'Onbetamelijk', schreeuwde hij twee weken geleden door de rechtszaal in zijn laatste woord.

Zie ook: Nijmeegse vastgoedmagnaat woest over strafeis: 'Onbetamelijk!'

De straf voor zijn 43-jarige zoon is nagenoeg gelijk aan de eis van de officier. Hij is volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor het ernstigste letsel bij Tim Hofman en zorgde dat de vlam in de pan sloeg.

Rake klappen uitgedeeld

In het programma van Hofman komen mensen aan het woord die boos zijn. In deze aflevering beklaagden een aantal studenten zich over de staat van hun woning in de Waalstad. Deuren konden niet op slot, de brandbeveiliging was niet op orde en de ketel was sterk verouderd.

Toen ze huisbaas Ton H. daarmee confronteerden op kantoor ging het mis. De sfeer werd plots grimmig en de vastgoedmagnaat deelde samen met zijn zoon rake klappen uit.

De rechter houdt rekening met het feit dat de presentator en cameraploeg onverwacht en ongevraagd het kantoor binnenkwam. 'Maar deze omstandigheden rechtvaardigen het gedrag van beide mannen in geen enkel opzicht', aldus de rechter.

Zwaar lichamelijk letsel

De 75-jarige Nijmegenaar zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan bedreiging, maar dat acht de politierechter niet bewezen. Hetzelfde geldt voor zijn zoon die een camera zou hebben vernield.

Hofman zat maanden thuis. Hij liep onder meer een gebroken kaak, een hersenschudding en nekletsel op. De rechter spreekt van zwaar lichamelijk letsel. De presentator had ernstige problemen door de klappen en is bang geweest dat de klachten blijvend zouden zijn. De cameraman raakte lichtgewond.

De cameraploeg filmde de confrontatie. H. probeerde te voorkomen dat de beelden werden uitgezonden, maar zonder succes. De Nijmegenaar heeft wel meerdere malen zijn excuses gemaakt aan Hofman. 

Vader en zoon H. worden bijgestaan door de bekende advocate Bénédicte Ficq. Zij pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Naast de strafzaak loopt er ook nog een zaak over de schade die Hofman zou hebben geleden. Ton H. gaf tijdens de rechtszitting aan 60.000 euro te hebben geboden, maar dat zou niet genoeg zijn geweest. 

Zie ook: Fikse taakstraf geëist na mishandeling van presentator BNNVARA

Deel dit artikel: