Meisje (15) krijgt enkelband en voorwaardelijke tbs na meerdere brandstichtingen in Zuilichem

ZUILICHEM - Een 15-jarig meisje uit Zuilichem is voor een reeks brandstichtingen in haar dorp veroordeeld tot 118 dagen jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs.

Tussen juli en september vorig jaar stak het meisje 's nachts onder andere een conifeer, een overkapping, verschillende auto's en containers in brand. De branden veroorzaakten veel onrust in het dorp in de Bommelerwaard.

Het meisje heeft alle brandstichtingen bekend. De Zuilichemse komt woensdag vrij. Ze zit sinds eind september vast. De 118 dagen jeugddetentie die de rechter oplegde heeft ze daarmee uitgezeten. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit verschillende persoonlijkheidsonderzoeken blijkt dat er bij het meisje sprake is van een gebrekkige ontwikkeling. Daarnaast heeft ze moeite met het reguleren van haar emoties en is verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom vindt de rechtbank het opleggen van voorwaardelijke jeugd-TBS het meest passend.

Bijzondere voorwaarden: een enkelband en avondklok

Het meisje moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet ze meewerken aan intensieve behandeling en begeleiding. Ook moet ze thuis blijven op de momenten zoals met de jeugdreclassering is afgesproken en zich houden aan een avondklok. Ze krijgt een enkelband om dit te controleren. De rechter drukt haar op het hart zich hier 'echt aan te gaan houden'. De rechter: 'Anders zijn de rapen gaar, dan zit je binnen de kortste keren binnen.'

Schadevergoeding

De schade die dorpsbewoners hebben opgelopen worden voorgeschoten door de staat. Zodra het meisje zelf een inkomen heeft zal het op haar verhaald worden. Het slachtoffer dat zijn bestelbusje met daarin gereedschap in vlammen zag opgaan, krijgt de hoogste schadevergoeding. 

Zie ook: 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: