Nieuws

Boer uit Nijkerk maakt bijzondere carrièreswitch

Boer Jan van Maanen moest in 2000 stoppen met zijn boerderij. 'Daarvoor was het echt Veluws boeren eigenlijk', legt hij uit. Hij heeft een verplichte carrièreswitch gemaakt en heeft nu onder andere herten. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Boer Jan van Maanen moest in 2000 stoppen met zijn boerderij. 'Daarvoor was het echt Veluws boeren eigenlijk', legt hij uit. Hij heeft een verplichte carrièreswitch gemaakt en heeft nu onder andere herten.
Momenteel hebben ze een edelhertenhouderij, een landwinkel en een camping. 'Wij zijn toen in 2000 geswitcht. Toen was de vraag: wat kan ik doen om hier te blijven wonen en werken? We zijn met herten gestart en gaan samenwerken met andere boeren. Wij verkopen hun spullen en zij die van ons', legt hij uit in het Omroep Gelderland-programma Straat Voorbij.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Boer switcht van boerderij naar Edelhertenhouderij - StraalVoorbij
Ze verkopen het hele jaar door hertenvlees. 'Mensen vinden het heel erg lekker omdat er zoveel smaak aan het vlees ligt', legt Marianne van Maanen uit. Zij runt de landwinkel. 

Een pittige switch

Het omschakelen van boerderij naar wat het nu is is pittig voor de edelhertenhouder. 'Als ik eerlijk ben was ik liever fulltime boer gebleven. Maar dat ging gewoon niet meer. Als je dan toch moet stoppen vind ik dit wel prachtig.' 
Er lopen veel herten rond. Het zijn dezelfde herten als die op de Veluwe lopen. Alleen leven deze achter een hek. 

De hele uitzending van Straal Voorbij is op 22 januari om 17.30 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald) en op Uitzending Gemist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!