Ouders Hoenderloo Groep: 'Tijd van praten is voorbij'

HOENDERLOO - De ouders van de ruim tweehonderd jongeren die verblijven in jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep willen als 'jeugdzorgexperts' betrokken worden bij hervorming van het jeugdzorgstelsel. Die hervorming is volgens hen hard nodig, want de sluiting van De Hoenderloo Groep maakt duidelijk dat het huidige systeem jammerlijk is mislukt. De tijd van praten is voorbij, er moet nu gehandeld worden, aldus de ouders.

Dat staat in een brief die ze maandag aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. Ze willen dat de Kamer minister Hugo de Jonge woensdag tijdens een debat dwingt om het jeugdzorgstelsel op de schop te nemen. Ze bieden daarover binnenkort ook een petitie aan, die al ruim 3500 keer is ondertekend.

De Hoenderloo Groep gaat dit jaar sluiten vanwege financiële problemen en achterblijvende kwaliteit van zorg. Sommige kinderen gaan terug naar huis, voor anderen wordt een nieuwe plek gezocht.

Zie ook: Ouders eisen hervorming jeugdzorg na sluiting Hoenderloo Groep

De ouders willen dat de specialistische jeugdzorg wordt weggehaald bij de gemeenten. Die zouden wel verantwoordelijk kunnen blijven voor eenvoudige zorg.

De ouders vinden ook dat er in het land genoeg instellingen moeten komen waar kinderen met ernstige psychiatrische problemen niet alleen worden behandeld, maar ook kunnen wonen en naar school kunnen gaan. Elke regio moet gezinshuizen hebben voor tijdelijke opvang. Volgens de ouders is zo'n systeem aanzienlijk goedkoper dan het huidige.

Zie ook: Plannen Hoenderloo Groep uitgelekt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Hoenderloo Nieuws
Deel dit artikel: