280 bomen gekapt voor nieuwe rondweg Ede

EDE - De aanleg van de Parklaan in Ede is gestart. De komende dagen worden zo'n 280 bomen gekapt om de aanleg van kruispunten mogelijk te maken.

Er zijn grootste plannen met Ede-Oost. Daar worden honderden woningen bijgebouwd en het World Food Center staat er gepland. De Parklaan moet die ontwikkelingen goed bereikbaar maken. De weg gaat bovendien de A12 en de Rijksweg N224 met elkaar verbinden.

Amerikaanse eiken 

'Deze kap is nodig om de aanleg van de kruispunten ten hoogte van de Klinkenbergerweg en het World Food Center te realiseren', meldt de gemeente. Er worden iets minder bomen gekapt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Zo blijven vijf Amerikaanse eiken die eigenlijk gekapt zouden worden, staan. Dat heeft de gemeente besloten na overleg met buurbewoners. Het fietspad wordt daarnaast op delen 'zwevend' en met extra bochtjes aangelegd, zodat wortels niet in de verdrukking komen en bomen kunnen blijven staan. 

Voorbereidingen A12 

Ook bij de op- en afrit van de A12 zijn de werkzaamheden al begonnen. Daar is in december 'voorbelasting' aangebracht. Er wordt dan extra zand op het land aangebracht waardoor de nieuw te bouwen weg in de toekomst goed blijft liggen, stelt de gemeente.  

Na de kapwerkzaamheden wordt nog onderzoek gedaan naar niet-gesprongen explosieven. 'Gezien de ligging van het terrein, zowel vanuit de tweede wereldoorlog als vanwege de nabijheid van een oude militaire kazerne, is het gebied verdacht op niet-gesprongen explosieven', meldt de gemeente Ede. Daarna kan het bouwen beginnen. 

Naar verwachting is de Parklaan midden 2022 klaar. 

Zie ook: Ontwerp grote rondweg Ede bekend, zorgen over bereikbaarheid scholen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: