Bij IJsbrand (73) is het elke dag carnaval

'S-HEERENBERG - Over vijf weken barst het carnavalsfeest weer los. Maar niet voor IJsbrand Nijhof (73) uit 's-Heerenberg. Bij hem is het iedere dag carnaval. De plaatselijke carnavalsvereniging d'Olde Waskupen is zijn lust en zijn leven. IJsbrand heeft het niet van een vreemde; zijn vader was één van de oprichters.

In zijn huis in het centrum van 's-Heerenberg is er ook geen ontkomen aan. IJsbrand bewaart hier het archief van de Waskupen, dat doet hij op persoonlijke titel.

Duizenden krantenartikelen

Mocht je denken dat het een onoverzichtelijke bende is, dan heb je het mis. Nijhof weet ieder fotootje, en krantenartikel haarfijn terug te vinden. Scepters, meer dan 14000 pagina's met krantenartikelen, duizenden foto's; alles bewaart hij.

Trots is hij bijvoorbeeld op de 'kladjes' met notities van de oprichting. Of het allereerste prinsenpak. 'Ik ben met alles blij.'

Carnavalsbloed

Nijhof was ooit prins van de vereniging, trad op als buutreedner en opende samen met zijn zoons een carnavalswinkel in het stadje. Het carnavalsbloed stroomt hem door de aderen. Voor zijn bijdrage aan het carnaval kreeg hij de hoogste onderscheiding: de Berghse Kei.

Gelukkig zijn zijn zoons al net zo gek op carnaval. Daarmee is het voortbestaan van zijn archief zo goed als zeker. 

Meer zien? Kijk zaterdag 18 januari om 17.45 naar Café Carnaval. Nu al kijken? Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: