Permanent verhuren vakantiehuisjes Ede wordt verboden

Het verhuren van vakantiewoningen voor permanente bewoning wordt ook in de gemeente Ede verboden. Politieke partijen hebben geen kritiek op dat plan, bleek donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Veel verhuurders van vakantiehuisjes gaan nu nog vrijuit als ze hun woning permanent verhuren, bijvoorbeeld aan gastarbeiders of een gescheiden ouder met kinderen. Dat komt omdat het park waar de huisjes staan, nog een oud bestemmingsplan heeft. Daarin is bepaald dat alleen de huurder strafbaar is. Dat gaat veranderen. 

Vanaf maart

Vanaf maart dit jaar riskeren alle verhuurders die hun vakantiewoning permanent verhuren een dwangsom van 20.000 euro. De gemeente wil op die manier permanente bewoning op vakantieparken een halt toeroepen en ze juist aantrekkelijker maken voor toeristen. 

Op de vingers getikt 

Ede werd eerder door de Raad van State op de vingers getikt, omdat ze zich niet aan de eigen regels hield. De gemeente legde een woningverhuurder uit Otterlo een dwangsom van 40.000 euro op. Maar dat mocht niet, oordeelde de Raad van State in 2017: het laten gebruiken van een recreatiewoning voor permanente bewoning was volgens het bestemmingsplan niet verboden. 

Zie ook: Ede scherpt regels vakantieparken aan na eigen fouten

Verhuurplicht

De gemeente Ede gaat het verhuren van vakantiewoningen aan toeristen de komende jaren juist verplicht stellen. Dat heeft de gemeenteraad vorige maand besloten. Ook die maatregel moet permanente bewoning tegengaan. 

De zogenoemde 'plicht tot bedrijfsmatige verhuur' gaat in de loop van 2020 op de eerste parken gelden. Voor parken waar vakantiehuisjes 'sinds jaar en dag' uitsluitend privé gebruikt worden, komt een uitzondering van de verhuurplicht. En ook als een woning al voor 1995 onafgebroken permanent bewoond is, verandert er niets.

Zie ook: Gemeente Ede stelt verhuur vakantiewoningen verplicht

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: