Vogelgriep in Oost-Europa, Gelderse pluimveehouders zijn extra alert

HET HARDE - Pluimveehouders houden hun hart vast, nu er uit Oost-Europa steeds meer meldingen van vogelgriep komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt alvast een tweede reiniging van vrachtwagens uit Oost-Europa verplicht.

De eerste melding van vogelgriep kwam rond de jaarwisseling uit Polen. Inmiddels is het besmettelijke virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië.

'Boeren zijn extra alert', weet Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. 'Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er nog geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied igroot.'

Ontsmettingsbakken vaker ververst

Ook Alex Visch, die een bedrijf van leghennen runt in 't Harde, hamert extra op alle hygiënevoorschriften en protocollen met het oog op de uitbraak. 'We hebben het allemaal wel iets aangescherpt. Zo worden de ontsmettingsbakken iets vaker ververst. En onze leghennen zouden voor de slacht naar Polen gaan, maar dat hebben we maar geannuleerd. Nu gaan ze naar België.'

Tot nu toe nemen de pluimveehouders vrijwillig extra maatregelen. 'Maar mocht het virus zich verder verspreiden, gaan we de overheid vragen om een ophokplicht', denkt De Haan.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Elburg Dierennieuws Vogelgriep Nieuws
Deel dit artikel: