Verdachten voor rechter om schietpartij met agenten: 'Ik ben de boosdoener hier'

WINTERSWIJK - Drie verdachten staan woensdag bij de rechtbank in Lelystad terecht voor het schieten op agenten in Winterswijk in december 2018. Een 22-jarige man uit Winterswijk, een 27-jarige man uit Apeldoorn en een 26-jarige vrouw uit Winterswijk worden verdacht van poging tot doodslag op twee agenten.

Veel politieagenten uit de regio Winterswijk zijn woensdag naar de rechtbank in Lelystad gekomen om hun collega's te steunen. Bij het incident werd één agent geraakt in zijn steekwerend vest en raakte de vrouw uit Winterswijk zwaargewond.

Spijt

De 22-jarige man uit Winterswijk verklaart in de rechtszaal dat hij de bewoners van het adres waar het schietincident zich afspeelde wilde laten schrikken. Hij vermoedde dat zij eerder op de avond zijn vriendin zouden hebben bedreigd. 'Ik schoot twee keer achter elkaar omhoog', vertelt hij in de rechtszaal. Dat er in de portiek ook een agent liep, heeft de 22-jarige niet gezien, zo verklaart hij.

Zijn vriendin, tevens verdachte, is ook op de plek. Zij raakt gewond door een kogel. 'Toen ik mijn vriendin zag bloeden ben ik direct naar het ziekenhuis gereden met haar', vertelt de verdachte. De Winterswijker betuigt spijt in de rechtszaal. 'Ik ben de boosdoener hier en ik heb er spijt van. Deze twee anderen hebben niks gedaan', waarmee hij doelt op de twee andere verdachten. 

'Als ratten in de val' 

De twee bewoners van de Keizersdwarsweg die op de betreffende avond de politie inschakelden, zijn niet aanwezig bij de rechtszaak. Zij deden dit vanwege de vernieling van hun voordeur en bedreigingen van twee mannen met de woorden: 'Waar is het geld, ik ga je schieten.' 

De rechter vertelde dat de bewoners van het adres zich die avond 'als ratten in de val' voelden tijdens het schietincident dat vervolgens volgde. Hun advocaat verklaart in de rechtszaal dat de twee doodsbang zijn en sinds het incident nauwelijks nog hun woning uit durven. 

Over en weer geschoten

Hoe het schietincident precies is gegaan, proberen de rechters woensdag te achterhalen. Dat de 22-jarige Winterswijker en twee agenten hebben geschoten staat vast, maar of de 27-jarige Apeldoorner ook heeft geschoten is onduidelijk. Hij zegt zich niets te herinneren van die avond door drank- en drugsgebruik. 

Na het schietincident reden de drie verdachten weg in een auto. Aan de Rondweg West werden zij gezien door twee agenten. Een opvallende politieauto bracht die auto tot stilstand. Een agent loste daarbij twee waarschuwingsschoten.

Noodweer

Het Openbaar Ministerie (OM) meldde maandag dat de agenten hun wapen mochten trekken. Die conclusie trokken ze na onderzoek van de Rijksrecherche. Volgens het OM konden de eerste twee agenten zich beroepen op noodweer, omdat zij zich in een zeer bedreigende situatie bevonden.

De schutter moest onder controle gebracht worden en daarbij was het gebruik van een dienstwapen passend, aldus het OM. De andere agent handelde bij de aanhouding ook volgens de ambtsinstructie.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Winterswijk Winterswijk Nieuws
Deel dit artikel: