Ouders eisen hervorming jeugdzorg na sluiting Hoenderloo Groep

DEELEN - Ouders van kinderen die nu nog verblijven in de Hoenderloo Groep in Hoenderloo en Deelen, willen een hervorming van de jeugdzorg afdwingen. Aanleiding is de aangekondigde sluiting van de zorginstelling voor jongeren. Steeds meer jongeren blijven verstoken van noodzakelijke zorg, waarschuwen de ouders.

De ouders zijn een online petitie gestart waarin zij hervorming vragen, met daarbij een rol voor de jongeren en hun ouders, plus ervaringsdeskundigen. Zij wijzen er op dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, maar daar vaak niet het het geld of de kennis voor hebben. Instellingen vallen om waardoor kwetsbare kinderen tussen wal en schip vallen, schrijven zij.

Zorgorganisatie Pluryn kondigde in december aan dat de Hoenderloo Groep dit jaar de deuren sluit. De instelling, waar 200 jongeren onder behandeling zijn, raakte eerder in opspraak om een maatregel waarbij jongeren urenlang moesten stilzitten aan tafel als ze zich slecht hadden gedragen. De Hoenderloo Groep werkte tevergeefs aan verbetering. Ook kampt de instelling met een tekort van vier miljoen euro.

'Schrikbarende situatie'

De situatie in de jeugdzorg is schrikbarend, zegt Babette Brouwer van de Ouders Hoenderloo Groep. 'Het aantal aanvragen voor zorg stijgt, maar de tarieven staan onder druk. Gemeente willen de budgetten voor jeugdzorg met verblijf soms zelfs halveren.'

Weinig informatie

Vanuit de Hoenderloo Groep kregen de ouders tot dusverre weinig informatie, zegt Brouwer. 'Ze zeggen dat jongeren uitbehandeld zijn, en dat er waar nodig wordt gezocht naar plekken voor verdere zorg.' Maar met de lagere budgetten bij de gemeenten hebben de ouders twijfels over die plekken.

Een afvaardiging van de ouders sprak met het bestuur van Pluryn. Maar veel concreets kwam daar niet uit. Pluryn zegt in februari met meer duidelijkheid te komen. Plannen van medewerkers om de Hoenderloo Groep zelf over te nemen, ziet Brouwer met interesse tegemoet.

Gesprek met minister

De ouders spraken zelfs al even met minister Hugo de Jong van Volksgezondheid, maar veel leverde ook dat niet op. 'En als je niet zelf een kind in huis hebt met deze problematiek, kun je ook niet weten dat bijvoorbeeld ambulante hulpverlening vaak niet werkt. Deze kinderen zijn echt beter af met een eigen plek, even buiten de maatschappij.'

De petitie was zaterdagavond bijna 1.700 keer ondertekend.

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Nieuws
Deel dit artikel: