Nieuws

CDA-burgemeester Ede voor vuurwerkverbod na onrust in zijn stad

Burgemeester René Verhulst is voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij donderdag tijdens de raadsvergadering in Ede. De incidenten in de wijk Veldhuizen tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben hem versteld doen staan. © ANP
EDE - Burgemeester René Verhulst is voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Dat zei hij donderdag tijdens de raadsvergadering in Ede. De incidenten in de wijk Veldhuizen tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben hem versteld doen staan.
Als hij er zelf niet bij was geweest had hij niet geloofd wat er gebeurde, zei hij. Vuurwerk werd verstopt of vanuit auto's aangereikt en vervolgens werden politie, brandweer, ambulance, hulpverleners en bewoners ermee bestookt. Ook werden bushokjes vernield en auto's in brand gestoken. 
Er waren zo'n honderd reljongeren op de been. De hulpdiensten waren onvoldoende voorbereid op hun doelgerichte acties en het georganiseerde karakter daarvan.

In één keer om

'Ik ben sinds 1 januari 01.00 uur voorstander van een gedeeltelijk vuurwerkverbod. Ik geloofde niet zo in een verbod, ik geloofde in vuurwerkvrije zones en een vuurwerkshow, dat moet toch kunnen', zegt de burgemeester. 'Maar ik ben in één keer omgegaan toen ik zag wat er daar gebeurde.'

Siervuurwerk wel?

De burgemeester pleit voor een verbod op gevaarlijk (knal)vuurwerk. Hij sluit zich aan bij het pleidooi van politiechef Erik Akerboom. Siervuurwerk zou volgens hem wel kunnen. Landelijk en in veel gemeenten speelt de vuurwerkverboddiscussie. Moet vuurwerk tijdens oud en nieuw verboden worden? En zo ja, welk vuurwerk dan? Uiteindelijk kan de gemeenteraad daarin de beslissing nemen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!