Nieuws

Heeft vliegende brandweerauto de toekomst in Apeldoorn?

Vliegen in Apeldoorn straks de brandweerauto's door de lucht? Burgemeester Ton Heerts pleit voor een frisse blik op de toekomst, nu de brandweerregio waar hij voorzitter van is moet reorganiseren. Hij wil actief door innovatie de brandweer slagvaardiger en sneller maken. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Vliegen in Apeldoorn straks de brandweerauto's door de lucht? Burgemeester Ton Heerts pleit voor een frisse blik op de toekomst, nu de brandweerregio waar hij voorzitter van is moet reorganiseren. Hij wil actief door innovatie de brandweer slagvaardiger en sneller maken.
Reden voor de grote veranderingen bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) zijn flinke financiële tekorten. Maar Heerts wil nu vooral naar voren kijken, niet naar achteren. Wat zeker is, is dat het anders moet. Maar het plan dat er nu ligt, krijgt ook kritiek.  

Toekomst is dichtbij

Tweeëntwintig gemeenten zijn bij de VNOG aangesloten. En de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts is de kartrekker van de VNOG, want hij zit de grootste gemeente voor. 
Heerts hamert op de toekomst, op hoe we straks branden kunnen blussen, wellicht door de lucht, met een vliegende brandweerauto? Hij refereert aan een bericht uit De Stentor, over het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.
Tekst loopt door onder de foto.
Heerts (rechts) met achter hem de nieuwe brandweerwagen
Vliegen in Apeldoorn straks de brandweerauto's door de lucht? Burgemeester Ton Heerts pleit voor een frisse blik op de toekomst, nu de brandweerregio waar hij voorzitter van is moet reorganiseren. Hij wil actief door innovatie de brandweer slagvaardiger en sneller maken.
Dat centrum gaat in Marknesse (Flevoland) een testbaan opzetten om vliegend vervoer verder te ontwikkelen. De toekomst is dichtbij, wil Heerts maar zeggen. En als voorzitter van de VNOG wil hij daar op inspelen.
In het plan dat klaarligt, wordt de VNOG gereorganiseerd. En in dat plan raken twaalf brandweerposten hun tweede tankautospuit kwijt. Ze zouden te weinig worden ingezet en kunnen dus wel weg, is de redenatie. 

Ben je snel genoeg?

Meerdere Apeldoornse politieke partijen willen weten of de veiligheid geborgd blijft, als de gemeente het in het nieuwe plan zou moeten doen met één brandweerpost. Kom je dan nog snel genoeg bij de kernen en dorpen?
De burgemeester bezweert dat de veiligheid niet in het geding komt en dat eerst onderzoek gedaan wordt om te kijken of één post ook echt haalbaar is. 
Maar, wat te doen met al die vrijwilligers? Op de 56 brandweerkazernes in de VNOG zijn nu 1355 vrijwilligers actief. Een groot aantal van hen staat kritisch tegenover de plannen, lieten zij eind vorig jaar al weten. 
Komende woensdag beslissen de 22 burgemeesters van de verschillende gemeenten samen over hoe de toekomst van de VNOG eruit zal zien. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.