Nieuws

Fors deel van 16.000 Sandd-medewerkers raakt baan kwijt

Een locatie van Sandd.
Een aanzienlijk deel van de medewerkers van het Apeldoornse postbedrijf Sandd verliest zijn baan door de fusie met PostNL. Minder dan de helft van de 16.000 medewerkers is zeker van een baan bij het nieuwe bedrijf, meldt de NOS. © ANP
APELDOORN - Een aanzienlijk deel van de medewerkers van het Apeldoornse postbedrijf Sandd verliest zijn baan door de fusie met PostNL. Minder dan de helft van de 16.000 medewerkers is zeker van een baan bij het nieuwe bedrijf, meldt de NOS.
Het merendeel van de Sandd-medewerkers heeft een aanbod gekregen van PostNL om te blijven. Het blijkt voor veel medewerkers echter lastig om daar 'ja' op te zeggen, omdat de aanbieding voor velen van hen niet praktisch is. Bezorgers werken vooral op dinsdag en vrijdag, de twee dagen waarop het bedrijf daadwerkelijk post bezorgt. Willen ze na de overname door PostNL blijven, dan zullen ze (ook) op andere dagen moeten werken. Dat kan niet voor iedereen. 
De NOS sprak met verschillende medewerkers van Sandd. Eén van hen zegt dat hij de woensdag en de zaterdag als werkdagen kreeg aangeboden, maar op die dagen kan hij niet. Bovendien had PostNL geen vaste wijk voor hem. Dat maakte dat hij het aanbod afwees.

Financiële achteruitgang

Andere bezorgers geven aan dat ze er financieel op achteruit gaan onder de nieuwe voorwaarden van PostNL, of dat ze te veel of juist te weinig uren krijgen. Ook zijn er medewerkers voor wie de beperkte vrijheid bij PostNL het lastig maakt om in te gaan op het aanbod.
Bij Sandd waren ze gewend de post tussen 07.00 en 21.00 uur te bezorgen, op een moment dat het hen uitkwam. Dat is niet mogelijk wanneer ze overgaan naar PostNL.  
Sandra (45) uit Neede heeft op 31 januari haar laatste werkdag. Ze bezorgt voor Sandd en staat na deze maand met lege handen, zegt ze. Werken voor PostNL wil ze niet. 'Dat heb ik al eens gedaan. Ik ging niet voor niets naar Sandd. PostNL verplicht je om te werken op zaterdag en dat wil ik niet.' 
Naast het Sandd-personeel dat als bezorger werkt, zijn er nog de chauffeurs, kantoormedewerkers en postsorteerders: samen zo'n 1800 man groot. PostNL heeft die groep de kans gegeven met voorrang te solliciteren, maar volgens de NOS leidt dat slechts voor een kleine minderheid tot een baan.

Van Apeldoorn naar Den Haag

Dat komt mede doordat de afstand naar een nieuwe baan te groot wordt. Vijfhonderd medewerkers van Sandd werken op het hoofdkantoor in Apeldoorn en een nabijgelegen sorteercentrum, maar bij PostNL zouden ze in Den Haag komen te werken. Velen zien dat niet zitten. En wie het wél aandurft, ontvangt een voorstel dat financieel tegenvalt of minder uren per week bevat. 
Eind september keurde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken de fusie tussen Sandd en PostNL goed, zij het op specifieke voorwaarden. Zo moet de postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijven en beperkt het ministerie de prijs die PostNL mag rekenen aan klanten en consumenten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!