Een Gelderse vrouw was ooit koningin van Schotland

BERLIN - Tegenwoordig ben je zo in het buitenland. Met de auto, de trein of het vliegtuig. In de middeleeuwen was dat wel anders. Toch strekt de Gelderse geschiedenis zich ver uit. Zo gebeurde het ook dat een Gelderlander koningin van Schotland werd.

Het is het jaar 1449. In de omgeving van Stirling Castle worden steekspeltoernooien gespeeld én onderhandeld over het huwelijk van Mary of Guelders (Maria van Gelre) en James II. 'De details van het huwelijk werden hier in Stirling besproken', vertelt Ross Blevins, gids bij het kasteel, in het programma Ridders van Gelre.

De tekst gaat verder onder de video.

De koningin met Gelderse roots zorgde voor een goede troonopvolging. 'Ze beviel zeven keer. Het eerste kind van koning James II en Mary of Guelders is geboren op Stirling Castle.'

Het kasteel is na de tijd van Mary flink uitgebouwd. Ze heeft het dus niet gekend in de huidige vorm. Al zijn er nog wel delen die door haar zijn gebruikt.

Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ridders_van_Gelre Variafragment
Deel dit artikel: