Nieuws

'Opening Lelystad Airport maakt overheid ongeloofwaardig', zegt Hattemse burgemeester

Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk (D66) van Hattem vindt het onverantwoord dat Lelystad Airport open gaat, terwijl de stikstofproblematiek nog niet is opgelost. 'Dat getuigt van een onbetrouwbare overheid.' Asseldonk deed deze uitspraak maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak. © Omroep Gelderland
HATTEM - Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk (D66) van Hattem vindt het onverantwoord dat Lelystad Airport open gaat, terwijl de stikstofproblematiek nog niet is opgelost. 'Dat getuigt van een onbetrouwbare overheid.' Asseldonk deed deze uitspraak maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.
door Rik Kapitein
Van Asseldonk deelde in zijn nieuwjaarstoespraak zijn ervaringen in de eerste honderd dagen dat hij in Hattem werkzaam is. De D66-er werd in allerijl aangesteld, toen burgemeester Wiggers vertrok naar Hardenberg. Van Asseldonk ervaart Hattem als een 'kleine, trotse gemeente, met een sterke stadscultuur'. 'De mensen zijn hier breed inzetbaar en loyaal aan Hattem.'
Daarnaast haalde de burgemeester een klantonderzoek aan, waaruit blijkt dat inwoners van Hattem de betrouwbaarheid van de gemeente als belangrijkste thema ervaren. 'Betrouwbaarheid, of integriteit, vraagt om het nakomen van toezeggingen en om consistent beleid', sprak Van Asseldonk. Als voorbeeld van een gebrek aan die betrouwbaarheid, haalde Van Asseldonk drie actuele situaties aan.

Formule 1

'Het Rijk wil dat wij, vanwege de stikstofproblematiek, allemaal langzamer gaan rijden op de snelweg. Maar ondertussen mag er wel een Formule 1-evenement georganiseerd worden en lijkt het er op dat Lelystad Airport gewoon open mag gaan', zei hij.
'Dat kan in mijn ogen niet, het tast de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur aan.' Ook de gang van zaken rond de toeslagenaffaire keurt Van Asseldonk af. 'Erken je fouten en haal de bezem door die organisatie, die structureel ondermaats presteert', sprak hij in duidelijke woorden.

'Soms keuzes terugdraaien'

Van Asseldonk hoopt dat het Hattemer bestuur betrouwbaar en geloofwaardig zal zijn voor burgers. Hij benadrukt dat daarvoor een duidelijke koers nodig is, maar ook een goede samenwerking op de Veluwe. ‘En soms moet je keuzes durven terugdraaien’, zei hij nog. ‘Zoals we hebben gedaan met de bestrating van de Markt. Ook dat kan een geloofwaardige overheid zijn.’
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!