Nieuws

MKZ-ruimingen Kootwijkerbroek in 2001 terecht

De overheid heeft in 2001 terecht het besluit genomen om 60.000 dieren te doden in Kootwijkerbroek tijdens de uitbraak van mond- enklauwzeer (MKZ). Dat is het oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De hoogste economische rechter in Nederland veegde de beroepen van veehouders die de zaak hadden aangespannen, van tafel. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - De overheid heeft in 2001 terecht het besluit genomen om 60.000 dieren te doden in Kootwijkerbroek tijdens de uitbraak van mond- enklauwzeer (MKZ). Dat is het oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De hoogste economische rechter in Nederland veegde de beroepen van veehouders die de zaak hadden aangespannen, van tafel.
In 2001 brak de besmettelijke dierziekte mond- en klauwzeer (MKZ) uit in Nederland. In Kootwijkerbroek werd op een bedrijf één dier positief getest. Dat leidde tot een besmetverklaring waarop de dieren op het bedrijf en de omgeving werden gedood. 
Bekijk de video (tekst gaat verder onder de video)
MKZ-ruimingen Kootwijkerbroek in 2001 terecht
Veehouders en sympathisanten geloofden de positieve test niet en verzetten zich tegen het ruimen van de dieren. Dat leidde tot blokkades en rellen, en later tot een juridische strijd die meer dan achttien jaar heeft geduurd.

Teleurstelling

De uitspraak kwam voor de enkele tientallen boeren en betrokkenen die bij de uitspraak aanwezig waren als een enorme teleurstelling. 'Het valt nog niet mee. Maar voor mij blijft het gewoon helder. De gang van zaken in Kootwijkerbroek tijdens de MKZ-crisis was dusdanig afwijkend. Dat kan niet', aldus Gert-Jan Dokter die de zaak aanspande. 
Ook veehouder Henk van den Brink is nog altijd van mening dat er geen MKZ was in Kootwijkerbroek. 'Ik ben honderd procent van mening dat het verhaal niet klopt. Ik ben er nog niet klaar mee, ik heb het nog niet afgesloten. We moeten deze uitspraak verwerken en accepteren. Maar we gaan kijken wat er nog mogelijk is', laat hij weten. 

Uitspraak bestuderen

Lau Jansen van Stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek is van plan om nog eens goed naar de uitspraak te kijken. 'Die is honderd pagina's groot, dus dat is een stevige studie. Ik kan nu nog niets zeggen of die analyse nieuwe inzichten geeft voor een vervolg.'
Ook Jansen is niet tevreden met deze uitspraak. 'Op zich is de uitspraak spijtig voor de regio en voor de sector. Dit betekend dat er bij een eventuele uitbraak in de toekomst dat er ingrijpend gehandeld kan worden zonder adequate wetenschappelijke grondslag.'

Vergoeding voor emotionele schade

Volgens het CBb hebben de boeren hun kritiek op de laboratoriumtesten niet hard kunnen maken. Omdat de zaak zich zo lang heeft voortgesleept, krijgen de veehouders een vergoeding voor de geleden emotionele schade. 
Met de uitspraak komt een einde aan een zeer langlopend proces van waarheidsvinding, reageert LTO Nederland.
'Het was een verschrikkelijke periode voor de getroffen veehouders, hun dieren en hun omgeving. Het vonnis, hoe teleurstellend het voor veel boeren in Kootwijkerbroek ook is, doet niets af aan de tomeloze inzet van stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek om helderheid te krijgen over de gebeurtenissen in 2001.'

'Goed dat er duidelijkheid is'

Minister Carola Schouten van Landbouw zegt in een reactie voor Omroep Gelderland dat het goed is dat er nu duidelijkheid is. De hele kwestie maakte volgens haar veel emoties los en heeft nog altijd impact. 'Het is een situatie die niemand heeft gewild', aldus de bewindsvrouw.
De minister zegt nog steeds in gesprek te zijn met boeren in Kootwijkerbroek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!