Zo maak je echte Indonesische Tjendol

WAGENINGEN - Bij het kerstdiner hoort natuurlijk een lekker toetje. Maar een keer wat anders dan de traditionele desserts is natuurlijk ook een optie. Zeker in verpleeghuis Rumah Kita in Wageningen, want daar willen de Indonesische en Molukse bewoners wel een toetje wat voor hun traditioneel is. Bijvoorbeeld Tjendol.

In de kerstaflevering van Van Gelders Grijs laat de huiskok zien hoe het moet. Bekijk onder de video het recept van Rumah Kita.

Ingrediënten

Ingrediëntenlijst voor de druppels:

  • 85,7 gram Hungkwee meel;
  • 714,2 ml water;
  • 21,4 gram Pandan Pasta;
  • 1 mespuntje zout;
  • 6 eetlepels suiker.

Ingrediëntenlijst voor de kokossaus:

  • 357 ml kokosmelk;
  • 178.5 ml water;
  • 1 mespuntje zout;
  • 1 Pandan-blad;
  • 3 eetlepels suiker.

Ingrediëntenlijst voor de Gulah Djawa:

  • 535.7 gram Gula Djawa;
  • 1 Pandan blad;
  • 267.8 ml water;
  • 1 mespuntje zout.

Bereidingswijze

Bereiding van de druppels.

  • Breng 1,5 liter water aan de kook
  • Doe ½ liter water in een kom en voeg de Hungkwee meel toe, maak er een glad papje van.
  • Voeg de Pandan pasta toe.
  • Voeg zout en suiker aan het kokende water toe.
  • Giet rustig het papje in het kokende water en roer met een garde totdat het een dik papje wordt.
  • Vul een grote bak met ijskoud water en houdt de tjendol vergiet bij de hand.
  • Giet de tjendol in de vergiet en roer met een pannenlikker toto dat de druppels in het water vallen.
  • Ververs het water een paar keer zodat het water echt koud blijft.

Bereiding van de kokosmelk.

  • Breng alles in 1x aan de kook, daarna direct terug koelen.

Bereiding van de Gulu Djawa.

  • Breng het water aan de kook met het pandanblad en zout, dan het vuur lager zetten en voeg de gula djawa toe en roer totdat het geheel gesmolten is.

Bereiding van de Nangka.

  • Snij de vrucht in kleine blokjes.

Voeg tot slot nog twee ijsblokjes toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: