Rechter: Radboudumc mag kankerspecialist niet ontslaan

NIJMEGEN - De kantonrechter wijst het ontslag van een kankerspecialist door het Radboudumc in Nijmegen af. De rechter zegt dat 'mogelijke aanwijzingen dat de oncoloog niet functioneert' onvoldoende redenen zijn om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Het academische ziekenhuis is een onderzoek begonnen naar de oncoloog in Nijmegen. Daarvan wordt het resultaat in februari verwacht. Zolang dat onderzoek niet is afgerond zegt de rechter niet te kunnen vaststellen of sprake is van verwijtbaar handelen door de kankerspecialist.

Het Radboudumc wist dat de oncoloog in het verleden enige tijd heeft gewerkt zonder de vereiste registraties en heeft toen geen actie ondernomen tegen de oncoloog, zegt de kantonrechter.

Volgens het Radboudumc is de arts al enige maanden niet meer actief. Ze werkte zeven jaar in Nijmegen.

Ziekenhuis verbaasd over uitspraak

Het ziekenhuis is verbaasd over de gerechtelijke uitspraak. 'We hadden genoeg redenen aangedragen om de arts te ontslaan', reageert een woordvoerder. Het Radboudumc dacht sterk te staan met een advies van een onafhankelijke commissie die adviseerde de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Door de uitspraak van de rechter ziet het academische ziekenhuis zich genoodzaakt de oncoloog langer op non-actief te stellen. Het Radboudumc laat het er niet bij zitten. De woordvoerder: 'We beraden ons op andere juridische mogelijkheden.' Welke dat zijn wil hij niet zeggen.

Omroep Gelderland kreeg een reactie van een nabestaande. 'De oncoloog waar het om gaat was de behandelaar van mijn vader', reageert ze. 'In februari 2017 kregen wij te horen dat mijn vader darmkanker had met uitzaaiingen naar de lever. De desbetreffende oncoloog heeft besloten dat mijn vader op dat moment de zwaarste chemokuur aankon maar hier zaten risico’s aan die achteraf groter bleken te zijn dan zij ons heeft verteld.'

Hij is zo ontzettend ziek geworden
Dochter van patiënt

Volgens de dochter van de inmiddels overleden patiënt bleef de arts 'volhouden dat dit echt de beste keuze was heeft mijn vader die chemo gekregen met alle gevolgen van dien. Hij is zo ontzettend ziek geworden door een darmperforatie waardoor er een abces in zijn buik kwam'.

Ze meldt verder: 'Hij heeft echt op het randje van de dood gelegen en het is een wonder geweest dat hij hier toen bovenop is gekomen. Nu deze verhalen naar buiten komen vragen wij ons natuurlijk af of de oncoloog hierin wel de juiste keuze heeft gemaakt of misschien wel te veel chemo heeft gegeven.'

Zie ook: Ontslag oncoloog Radboudumc 'om te veel chemo', 300 patiëntendossiers onder de loep

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Radboud Zorg Nieuws
Deel dit artikel: