Nieuws

Vangrail, fijnstofvanger en geluidswal ineen getest in Geesteren

Bestuurders, burgers en andere leden van Proeftuin Nettelhorst openden de proef met de Geluidsrail.
In Geesteren is woensdagmiddag langs de N825 een handige vangrail in gebruik genomen die ook geluid weert, fijnstof opvangt én de omgeving groener maakt. Tenminste, dat is wat de 'Metadecor Geluidsrail' belooft, en wat de provincie Gelderland vanaf woensdagmiddag op de proef stelt. © Liesbeth Couwenberg
GEESTEREN - In Geesteren is woensdagmiddag langs de N825 een handige vangrail in gebruik genomen die ook geluid weert, fijnstof opvangt én de omgeving groener maakt. Tenminste, dat is wat de 'Metadecor Geluidsrail' belooft, en wat de provincie Gelderland vanaf woensdagmiddag op de proef stelt.
De geluidsrail loopt langs het tracé van de Slimste Weg (N825) in de zogenaamde Proeftuin Nettelhorst. Dat is een stuk weg waarlangs ondernemers, omwonenden, onderzoekers en overheden oplossingen testen voor de leefbaarheid rond de N825 tussen Borculo en Lochem.
De Geluidsrail komt in een vaste opstelling bij de rotonde naar Geesteren, en in een mobiele proefopstelling die op drie locaties gaat figureren in verschillende tests en metingen. Het is mogelijk een alternatief voor stil asfalt.

Stil asfalt niet haalbaar

Het burgerinitiatief dat zich met de leefbaarheid rond de weg bezighoudt, wilde graag stil asfalt, maar dat was qua onderhoud, duurzaamheid en doelmatigheid niet haalbaar volgens de provincie. Gemeenten en provincies zoeken naar kleinschaligere oplossingen.
De geluidsrail werd geopend in aanwezigheid van Gelders gedeputeerde Jan van der Meer en de wethouders Anjo Bosman van Berkelland en Eric Jan de Haan van Lochem.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!