Nieuws

Radar van Defensie komt toch naar Herwijnen, als het aan de Eerste Kamer ligt

De komst van een radarstation van Defensie naar Herwijnen gaat hoogstwaarschijnlijk toch gebeuren. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de bouw. En dat terwijl de gemeente West Betuwe tegen de komst is. © Google Streetview
HERWIJNEN - De komst van een radarstation van Defensie naar Herwijnen gaat hoogstwaarschijnlijk toch gebeuren. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de bouw. En dat terwijl de gemeente West Betuwe tegen de komst is.
De fracties VVD, FVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden dinsdag in met een 'rijkscoördinatieregeling'. Dat zorgt ervoor dat het ministerie van Defensie zich op het landsbelang mag beroepen. Daarmee kan de Kamer ook ingaan tegen de besluitvorming van de gemeente West Betuwe.

'Liever niet'

In Herwijnen willen ze de radar liever niet, want ze maken zich zorgen om de straling. Ze denken dat de straling een negatief effect heeft op de gezondheid. Op het terrein waar de radar moet komen, staat nu ook al een radar van het KNMI. En in Herwijnen hebben ze ook nog te maken met de straling van radars op schepen die op de Waal varen.
Dat de Eerste Kamer nu instemt, wil niet zeggen dat de radar er ook echt komt. Er kan op een later moment nog bezwaar gemaakt worden tegen de plannen.

Vervangen van verouderde post

Defensie wil de radar wel in Herwijnen omdat de radar de verouderde post in Nieuw-Milligen moet vervangen. Nieuw-Milligen is volgens de staatssecretaris minder geschikt voor nieuwbouw, omdat deze post niet gunstig ligt voor een goede landelijke dekking.
Diverse fracties zijn kritisch op het plan van Defensie. Staatssecretaris Barbara Visser krijgt het verwijt niet serieus naar andere locaties te hebben gezocht en zij zou ook onvoldoende gekeken hebben naar de gezondheidsrisico's, aangezien er ook al een radarstation van het KNMI in Herwijnen is. 

Geen radar-ruil

De Eerste Kamer wilde ook niet meegaan in een motie van senator De Vries (Fractie-Otten) waarin de regering wordt gevraagd om te kijken naar een radar-ruil. Dat zou hebben betekent dat de radar van het KNMI ergens anders heen zou gaan, maar dat gaat dus ook niet door. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!