Nieuws

Provincie pakt chemisch bedrijf in Zaltbommel aan

Chemisch bedrijf Sachem in Zaltbommel moet stoppen met het onttrekken van grondwater aan de bodem. Dat heeft het provinciaal bestuur bepaald. De provincie is van plan het bedrijf een dwangsom op te leggen. © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Chemisch bedrijf Sachem in Zaltbommel moet stoppen met het onttrekken van grondwater aan de bodem. Dat heeft het provinciaal bestuur bepaald. De provincie is van plan het bedrijf een dwangsom op te leggen.
Het water, dat ook werd ingezet als koelwater, mag uit de grond gehaald worden zo lang als nodig voor de sanering van het met benzeen verontreinigde fabrieksterrein. Uit een evaluatie is gebleken dat grondwateronttrekking geen effect meer heeft op sanering en kan worden gestopt.
Dat laatste stelde ook Gedeputeerde Staten van Gelderland in juni vast, maar onderzoek wees uit dat Sachem niet stopte. Maar de vergunning staat niet toe dat het water alleen voor de koeling van de industriële processen opgepompt wordt. 

Veiliger Zaltbommel naar rechter

Stichting Veiliger Zaltbommel, dat al verschillende procedures tegen de chemische fabriek heeft gevoerd, vroeg de provincie om te handhaven. Dat gebeurt nu ook. De procedure voor het opleggen van een dwangsom is gestart. De stichting vecht woensdag bij de rechtbank ook de waterwetvergunning van het chemische bedrijf aan. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!