Nieuws

Begrip voor buurt maar Oost Gelre 'in spagaat' met leerverwerker Vitelco

Vitelco in Lichtenvoorde.
Een bedrijfsverplaatsing van Vitelco Leather in Lichtenvoorde, voormalig Rompa Tanneries, is vanwege de te hoge kosten op niets uitgelopen. Maar de geuroverlast voor de buurt blijft. 'We zitten in een spagaat', zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre, die dinsdagavond tijdens de raadsvergadering wordt geconfronteerd met een motie van OOG. © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Een bedrijfsverplaatsing van Vitelco Leather in Lichtenvoorde, voormalig Rompa Tanneries, is vanwege de te hoge kosten op niets uitgelopen. Maar de geuroverlast voor de buurt blijft. 'We zitten in een spagaat', zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre, die dinsdagavond tijdens de raadsvergadering wordt geconfronteerd met een motie van OOG.
De fractie van Onafhankelijken Oost Gelre (OOG) wil met de motie bewerkstelligen dat er opnieuw naar een bedrijfsverplaatsing van leerverwerker Vitelco naar industrieterrein de Laarberg wordt gekeken. Daarnaast wil OOG dat het college gaat handhaven bij overlast door Vitelco en met de buurt in gesprek gaat. 

Zeer teleurstellend

Volgens Willering komt er een forse delegatie van de buurt dinsdagavond naar de raadsvergadering. 'Er is onlangs weer een bijeenkomst met de buurt geweest die door de buurt als zeer teleurstellend is ervaren. Een oplossing lijkt ver weg', aldus de fractievoorzitter van OOG.
Tijdens die bijeenkomst heeft Vitelco-directeur Twan de Bie laten weten dat hij de relatie met de buurt wil herstellen en de overlast (geur en lawaai) zoveel mogelijk probeert te voorkomen, zo laat wethouder Porskamp in een memo aan de raad weten. Zo moet er een extra, 30 meter hoge schoorsteen worden geplaatst die onder meer de piekemissies van de uitstoot van de leerverwerker moet afvoeren.

28 jaar frustratie

'De geuroverlast helemaal naar nul brengen, lukt echter niet', erkent Porskamp. 'Daarom zit er spanning op. De buurt is teleurgesteld en dat snap ik wel. 28 jaar frustratie kwam naar boven bij de buurt. Maar ik heb ook met het bedrijf te maken dat al een vergunning heeft en daardoor ook rechten heeft. In die spagaat moeten we zaken doen.'
Mocht hij Lichtenvoorde opnieuw op de kaart mogen zetten, dan zou Porskamp het bedrijf niet tegen het centrum aan laten schurken zoals nu het geval is, maar een plek op het industrieterrein geven. De praktijk is dat zo'n 60 tot 70 woningen rondom de voormalige leerlooierij van Hulshof zijn gebouwd, dat werd overgenomen door Rompa en nu inmiddels als Vitelco door het leven gaat.

Miljoenen euro's

'Die mensen hebben rechten en ik snap ze', zegt Porskamp over de buurtbewoners. 'Maar ik kan het probleem niet oplossen. Het bedrijf heeft ook rechten. We hebben over verplaatsing gesproken, maar tussen vraag en aanbod lagen miljoenen euro's. Dat kunnen we als gemeente niet dragen.'  
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!