Nieuws

Verliest Hattem tweede tankspuitauto?

Tijdens de raadsvergadering van maandag 16 december staat de toekomstvisie Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) op de agenda. VNOG is de organisatie in de regio voor samenwerking aan veiligheid. Een van de punten die ter discussie staan, is het nieuwe dekkings- en spreidingsplan van de VNOG voor de brandweer. © RTV Hattem
HATTEM - Tijdens de raadsvergadering van maandag 16 december staat de toekomstvisie Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) op de agenda. VNOG is de organisatie in de regio voor samenwerking aan veiligheid. Een van de punten die ter discussie staan, is het nieuwe dekkings- en spreidingsplan van de VNOG voor de brandweer.

Inleveren tankautospuit

De financiële situatie van de VNOG-organisatie is op het moment nog gezond, maar is in de toekomst in gevaar. Daarom ligt er nu een nieuwe Toekomstvisie en meerjarenbegroting waarin wordt uitgegaan van een forse bezuiniging bij de brandweer in de VNOG regio. Voor Hattem zou dit betekenen dat het brandweerkorps een van de twee tankautospuiten (TAS) kwijtraakt.

Veiligheidsrisico’s Hattem

Tijdens de commissievergadering van maandag 2 december zijn vragen gesteld en er is een gesprek geweest met de directeur van de VNOG, Diemer Kransen. De antwoorden die Kransen gaf, stelden Kers niet gerust. Kers is blij dat het brandweerkorps in Hattem goed getraind en op volle sterkte is waardoor de brandweerlieden ook overdag de 1e en 2e TAS gemakkelijk kunnen bezetten. Het korps in Hattem bestaat uit 27 mensen. Zij zijn onderverdeeld in drie groepen en staan 24 uur per dag, het hele jaar, klaar voor iedereen.
Brandweerkorpsen helpen elkaar zo nodig en voor het korps in Hattem betekent dit dat de TAS regelmatig wordt ingezet om het korps in Zwolle te ondersteunen. Dat kan met 1 TAS niet meer. Sterker nog, Hattem zou bij een (middel)grote brand voortaan een tweede TAS uit Wezep, Zwolle en/of Wapenveld nodig hebben. Volgens Kransen (directeur VNOG) kan op iedere plek binnen de VNOG-regio bij een incident 4 Tankautospuiten binnen een half uur aanwezig zijn en dat is volgens Kers te laat.